Styrker innsatsen for miljøvennlig jordbruksdrift i Oslo og Viken

Regionale miljøkrav, her vist som en buffersone langs Hobølelva
Regionale miljøkrav, her vist som en buffersone langs Hobølelva Foto: Svein Skøien.

Nye regionale miljøkrav for jordbruket i Oslo og Viken ble fastsatt i høst. Miljøkravene skal legge til rette for miljøvennlig jordbruksdrift som reduserer erosjon og avrenning til sårbare vannforekomster.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.12.2022

På den måten tar vi vare på to av våre viktigste ressurser, nemlig matjord og vann. Økt tiltaksgjennomføring i jordbruket vil også redusere avrenning av næringsstoffer til Oslofjorden, som er avhengig en felles innsats.  

Klimaendringene kamuflerer effekten av den gode miljøinnsatsen som bonden allerede gjør. Samtidig bidrar de nye miljøkravene til at jordbruket blir enda bedre rustet for en hverdag med våtere og varmere vær. Et av kravene Statsforvalteren nå innfører, er at 60 prosent av foretakets fulldyrkede areal ikke kan høstpløyes. 

Forskrift om nye regionale miljøkrav for jordbruket i Oslo og Viken trer i kraft 1. januar 2023. Her kan du lese mer: Regionale miljøkrav for jordbruket i Oslo og Viken er nå bestemt.  


Denne saken er hentet fra Fylkesnytt fra Oslo og Viken 2/2022. Les mer om aktuelle satsinger og prosjekter som vi jobber med, og som vi ønsker å trekke fram fra landbruket i vår region.