Regionalt miljøtilskudd 2021 - endelige satser

Buffersone langs Hobølelva.
Buffersone langs Hobølelva. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Vi har nylig bestemt tilskuddssatsene for regionale miljøtilskudd for søknadsomgangen 2021. Enkelte forurensingstiltak i prioritert område har fått økt tilskuddssats.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.02.2022

Utbetaling av tilskuddet skjer 11. mars. Tilskuddsbrevet kommer i Altinn noe tidligere.

Økt oppslutning

Vi mottok 3941 søknader om regionale miljøtilskudd og tilskudd til organisert beitebruk i Oslo og Viken søknadsomgangen i 2021. Det er 11 søknader flere enn året før. Omtrent 63 % av foretakene som søkte om produksjonstilskudd søkte også om regionale miljøtilskudd.

Fastsetting av endelige satser

Etter at kommunene hadde gjort seg ferdige med behandlingen av søknadene om regionalt miljøtilskudd, viste det seg at Oslo og Viken lå an til et underforbruk på ca. 16 millioner. Det var ikke uventet, da de foreløpige satsene for søknadsomgangen ble satt med utgangspunkt i tilskuddsrammen for søknadsomgangen 2020. Tilskuddsrammen 2021 for Oslo og Viken økte med 12,3 millioner etter jordbruksoppgjøret.

Vi drøftet satsene med næringsorganisasjonene i jordbruket i et dialogmøte 21. januar 2022. Statsforvalteren har justert satsene med utgangspunkt i anbefalingene fra dialogmøte. I tillegg gir
jordbruksavtalen føringer for tiltak som skal prioriteres spesielt.

Kulturlandskap

Drift av bratt areal er økt med 10 kroner for begge tiltaksklasser, slik at den er på nivå med endelig sats året før. De øvrige ordningene under kulturlandskap holdes uendret.  

Forurensing

Vi har økt satsene for Ingen jordarbeiding om høsten for prioriterte områder, da spesielt de to laveste erosjonsrisikoklassene med og uten dråg. Ingen jordarbeiding om høsten i andre områder er økt til nivå med satsen i 2020. Ingen jordarbeiding på flomutsatte arealer og Gras på arealer utsatt for flom og erosjon er økt. Fangvekster som underkultur og Fangvekst sådd etter høsting er økt. Nedfelling og nedlegging av husdyrgjødsel er økt. Satsen for Grasstriper i åker er økt med 10 kroner. De øvrige ordningene under forurensing holdes uendret.

Med disse endringene holder vi forholdet mellom andel tilskudd til kulturlandskap og andel tilskudd til forurensning omtrent på nivå med søknadsomgangene i 2019 og 2020. Vi har oppdatert nettsiden vår om regionalt miljøtilskudd med de endelige satsene for søknadsomgangen 2021.

Les mer i brev til kommunene våre, Satser og videre framdrift for regionalt miljøtilskudd i Oslo og Viken - søknadsomgangen 2021.

Regionalt miljøtilskudd 2022

De endelige satsene for søknadsomgangen 2021 blir de foreløpige satsene for søknadsomgangen 2022.

Veiledningsmateriell for søknadsomgangen 2022 vil bli lagt på nettsiden vår innen 15. mars.