Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven - Plastretur Prosjekt AS - Indre Østfold kommune

Høringsfrist:
5. oktober 2023

Plastretur Prosjekt AS har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til å etablere et finsorteringsanlegg for plast på Holtskogen Næringspark i Hobøl, Indre Østfold kommune.

For at saken skal bli tilstrekkelig belyst før Statsforvalteren fatter vedtak i saken, ber vi berørte parter om å uttale seg om søknaden.

Frist for å sende uttalelser til søknaden er 05.10.2023.

Publisert 06.09.2023

Statsforvalteren har den 06.07.2023 mottatt søknad fra Plastretur Prosjekt AS om tillatelse etter forurensningsloven. Bedriften søker om tillatelse til å etablere et finsorteringsanlegg for plast på Holtskogen Næringspark i Hobøl, Indre Østfold kommune.

I samsvar med forurensningsforskriften § 36-7, sender vi søknaden på høring til de berørte offentlige organer og myndigheter, organisasjoner som ivaretar allmenne interesser som vedtaket angår, samt andre som kan bli særlig berørt. Dette for at saken skal bli tilstrekkelig belyst før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Sammendrag av søknaden

Plastretur Prosjekt AS ønsker å etablere et finsorteringsanlegg for plast for å øke gjenvinningsgraden av plastavfall fra norske husholdninger. Holtskogen Næringspark er regulert til næring og industriformål. Bedriften har vurdert at det planlagte tiltaket er i tråd med reguleringsplanens formål og øvrige bestemmelser.

Anlegget dimensjoneres til å kunne motta opp mot 110 000 tonn usortert plast årlig. Anlegget ser for seg en driftskapasitet med et volum mellom 80 000 - 90 000 tonn i året innen 2030. Inn- og utgående transport av plast fra anlegget vil foregå med lukkede lastebiler, og all av- og pålasting skal skje innendørs. Håndtering av plast vil derfor utelukkende foregå innendørs. Enkelte utsorterte fraksjoner vil kunne lagres utendørs i tette komprimatorcontainere. Bedriften mener dette vil medføre en svært liten belastning på omgivelsene i form av støy og lukt.

Det skal ikke bli brukt vann eller kjemikalier i sorteringsprosessen, og virksomheten opplyser at det ikke vil være utslipp til vann fra anlegget, utover sanitæravløp. Støykildene fra anlegget vurderes som ikke av impulskarakter. Bedriften har gjennomført støyberegninger opp mot Retningslinje for behandling av støy i arealplanleggingen, T-1442, og vurderer at anlegget ikke vil overskride grenseverdier for støynivå ved nærmeste støyfølsomme bebyggelse. Bedriften søker om døgnkontinuerlig drift syv dager i uken, hvor mottak og forsendelse av materiale i all hovedsak vil foregå på dagtid/kveld, men noe arbeid ved nattestid vil forekomme ved behov.

Anlegget prosjekteres med et bygg med et samlet areal på 13 100 m2, bestående av en mottakshall, kvernrom (shredder), sorteringshall, lagerhall for ferdigvare og et administrasjonsbygg. Holtskogen Næringspark har et samlet areal på 285 000 m2, hvorav tomten til Plastretur Prosjekt AS sitt anlegg utgjør et areal på 56 124 m2.

Bedriften planlegger oppstart av anlegget første halvdelen av 2025.

Forventninger til høringsuttalelsene

Statsforvalteren oppfordrer høringsinstansene til å komme med begrunnede synspunkter på om tillatelse skal gis eller ikke, eventuelt med konkrete forslag til avbøtende tiltak og vilkår. Dersom høringsinstansen er kjent med forhold som ikke er tilstrekkelig opplyst i søknaden, ønsker vi informasjon om det.

Deler av høringsuttalelser kan bli sitert i vedtaket om tillatelse skal gis eller ikke. Dersom uttalelsene er omfattende, er det en fordel om det utarbeides et sammendrag som kan brukes til dette.

Arealbruk reguleres gjennom plan- og bygningsloven der kommunen er forvaltningsmyndighet. Uttalelser knyttet til kommunens/statens vedtatte arealdisponeringer (arealplan, reguleringsplan og eventuell dispensasjon fra reguleringsplan) vektlegger vi derfor ikke i vår vurdering.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at alle har anledning til å gi høringsinnspill, uavhengig av om man er oppført på høringslisten.

Høringsfrist

Eventuelle uttalelser til søknaden sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 05.10.2023. Uttalelser sendes skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med: Saksnummer: 2023/24629.

Informasjon om videre saksgang

Etter at høringsinnspillene har kommet inn til Statsforvalteren, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak om tillatelse blir gitt og eventuelt på hvilke vilkår.