Høring av søknad om tillatelse etter forurensingsloven - Sirkel Materialgjenvinning AS på Øra i Fredrikstad

Høringsfrist:
14. mars 2023 23.59

Statsforvalteren i Oslo og Viken har den 23.01.2023 mottatt søknad fra Sirkel Materialgjenvinning AS om tillatelse etter forurensningsloven til å utvide sin driftstid, samt endre på vilkårene knyttet til lagring av avfall på lokaliteten i Kortbølgen 17 på gbnr. 303/1763, i Fredrikstad kommune.

Publisert 15.02.2023

Bakgrunn

Sirkel Materialgjenvinning AS er et avfallsanlegg som mottar glass- og metallemballasje fra kommuner og interkommunale selskaper i hele Norge på Øra i Fredrikstad kommune. Anlegget har i dag tillatelse (tillatelsesnummer: 2019.0298.T) gitt 14.11.2019 til å årlig ta imot 150 000 tonn glass- og metallemballasje. Bedriften kan maksimalt lagre 1 500 tonn glass- og metallemballasje på anlegget samtidig. I den gjeldende tillatelsen er driftstiden regulert til kl. 06.30 – 22.00 mandag til fredag.

Sammendrag av søknaden

Sirkel Materialgjenvinning AS søker nå om døgnkontinuerlig drift av anlegget mellom mandag kl. 06.00 til fredag kl. 15.30. Det søkes også om tillatelse til å drifte anlegget på lørdager fra kl. 07.00 til kl. 15.00. Søknaden begrunnes med at anlegget mottar glass- og metallemballasje fra hele landet, noe som gjør det utfordrende å få inn leveringer på faste dager og tidspunkter grunnet lange kjøreavstander, samt usikkerhet rundt kjøreforholdene. Anlegget har heller ikke en begrensning på antall lass eller mengde som leverandørene kan levere. Dette medfører at anlegget til tider mottar store mengder glass- og metallemballasje på anlegget som må behandles. På bakgrunn av dette så søker bedriften om å fjerne begrensningen knyttet til mengden som maksimalt kan lagres på anlegget. De ønsker ingen begrensning i tonnasje, forutsatt at all glass- og metallemballasje som mottas skal lagres under tak.

Bedriften vurderer at de utvidede driftstidene ikke vil medføre økt støy. Dette begrunnes med at det ikke skal forekomme tømming av glass- og metallemballasje på kvelds- og nattestid. Det skal kun være produksjon i fabrikken innendørs, og lasting av råvarer med hjullaster fra tilbygg. Bedriften har gjennomført en støyvurdering på anlegget i januar 2021. Denne vurderingen er basert på vilkår i gjeldende tillatelse, og viser overskridelser av støygrenser ved flere boliger.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Sirkel Materialgjenvinning AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 14.03.2023. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/51921»

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til oss, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før vi fatter vedtak i saken.