Utbrudd av nytt coronavirus i Kina

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet arbeider nå med å forberede hvordan helsetjenesten skal kunne håndtere situasjonen dersom det nye coronaviruset kommer til Norge. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.01.2020

Fylkesmannen har tett kontakt med helsedirektoratet som fortløpende vil legge ut informasjon, råd og anbefalinger til helsetjenesten og befolkningen.

Dette er et nytt virus, og det er ikke kjent hvor alvorlig det er, eller hvor lett det smitter. Vi vet likevel at det kan gi alt fra milde forkjølelsesliknende symptomer til alvorlig lungebetennelse. Flere hundre mennesker er smittet og tirsdag 21. januar meldte Verdens helseorganisasjon (WHO) at seks personer er døde i Kina. 22. januar er det meldt om ytterligere døde, og smitte på et nytt kontinent (USA).

Viruset ble først registrert i Wuhan-provinsen i Kina i desember. Det er sannsynlig at viruset kan smitte mellom mennesker.

Tiltak

Folkehelseinstituttet har de siste ukene overvåket situasjonen, oppdatert sine nettsider fortløpende og informert befolkningen og helsetjenesten.

Ettersom flere mennesker nå er smittet og viruset er registret i flere land, har Helsedirektoratet startet planlegging av hva de skal gjøre dersom viruset kommer til Norge. Helsedirektoratet vil blant annet kartlegge behandlingskapasitet på sykehusene og lagerbeholdning av legemidler.

Helsedirektoratet samarbeider tett med Folkehelseinstituttet, som overvåker situasjonen. Sammen utarbeider vi nå oppdatert informasjon og råd til helsetjenesten.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.