200 kommuneansatte deltok på plan- og bygningslovskonferanse

Mennesker på scene
Deltagere på sofasamtale Foto: Kristian Botten Pedersen / Statsforvalteren i Innlandet.

Gode faglige foredrag om aktuelle tema og sosialt hygge stod i fokus når  Statsforvalteren og Fylkeskommunen endelig kunne invitere til den årlige konferansen igjen, etter noe års pandemiopphold.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.03.2023

Tirsdag og onsdag denne uka fylte kommunale plan- og byggessaksbehandlere opp Scandic Hamars møteromslokaler for å få faglig påfyll og muligheten til å treffe gamle og nye bekjente. På programmet stod blant andre Kommunal og distriktsdepartementet, Mattilsynet og Sivilombudet, i tillegg til flere representanter fra våre egne Innlandskommuner med aktuelle og lærerike foredrag. Stemningen var god etter at denne tradisjonelle møteplassen dessverre har blitt utsatt i noen år på grunn av koronapandemien.

For mange var nok det sosiale aspektet vel så viktig og interessant som det faglige, og stemningen var til å ta å kjenne på når vinneren av quizen fra tirsdag kveld ble oppropt og fortjent applaudert på onsdag formiddag. Vi gratulerer Team Valdres med seieren!

 

Statforvalterens rolle i arealplansaker

Statsforvalteren har flere roller i arealplansaler:

  • Ivareta sektorinteresser på de områder vi har et fagansvar. I plansaker vil det bl.a gjelde naturmangfold, verneverdier, jordvern, klima, vassdrag, forurensning, folkehelse, barn og unge. Dersom kommunale planer strider med interesser statsforvalteren skal ivareta kan vi fremme innsigelse.
  • Samordning av innsigelser fra statlige regionale myndigheter (se egen faktaboks)
  • Mekling gjennomføres deres det gjennom planprosessen ikke finnes omforente løsninger som ivaretar de ulike hensyn i planen på en god nok måte. Da vil det være uløste innsigelser. Meklingen gjennomføres av en represerntant fra Statsforvalteren som da går ut av rollen som sektormyndighet og inn i en rolle hvor oppgaven er å bidra til å finne omforente løsninger mellom planeier og berørte sektorinteresser som ikke er løst gjennom planprosessen.

Statsforvalterens rolle i klagesaker

  • Statsforvalteren er klageinstans for kommunale vedtak etter plan- og bygningsloven.
  • Vi skal ivareta rettssikkerhet og sørge for at kommunens vedtak holder seg innenfor rammene av loven. Vår overprøving kan gjelde både saksbehandling, lovforståelse og skjønnsutøvelse.
  • Hvor vid adgang vi har til å overprøve vedtaket varierer med hva avgjørelsen gjelder.
  • I byggesaker kan vi normalt overprøve alle sider av saken. Når avgjørelsen angår skjønnsmessige vurderinger, typisk estetikk, høyde og plassering, er vår myndighet begrenset. Dette av hensyn til det kommunale selvstyret.
  • Ved klage på reguleringsplan har Statsforvalteren begrenset overprøvingskompetanse. Se denne veiledningsartikkelen