Midlertidig byggeforbud i Ringebu sentrum stopper garasje

Utdrag fra Ringebu kommunes vedtak 15.09.21, som viser området for det midlertidige byggeforbudet.

Ringebu kommune ga nylig avslag på søknad om dispensasjon for å bygge garasje i sentrum. Statsforvalteren har nå stadfestet kommunens avslag.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.06.2022

Hva er midlertidig byggeforbud?

Plan- og bygningsloven er gjerne omtalt som en «ja-lov». Det betyr at tiltak (f.eks. garasje) som er i tråd med loven og gjeldende arealplaner, skal godkjennes – normalt innen 12 uker.

 

Hvis kommunen ønsker å endre arealbruken i et område, kan arealplanen endres. Men det tar som regel mye lengre tid enn 12 uker å endre en arealplan. Mens planarbeidet pågår, kan kommunen forby tiltak for 4 år om gangen. Et mye omtalt eksempel på dette er Oslo kommunes vedtak om midlertidig byggeforbud mens småhusplanen revideres.

 

Ringebu kommune ga 6. desember 2017 midlertidig byggeforbud for sentrumsområdet og vedtok 15. september 2021 å forlenge forbudet med 4 år. Forbudet gjelder kun tiltak som fører til annen bruk enn forretningsformål av lokaler i første etasje ut mot sentrumsgatene. De grønne linjene på bildet over, markerer hvor forbudet gjelder i Ringebu sentrum.

 

Hvorfor ble det ikke gitt dispensasjon til garasjen?

Tiltakshaver ønsket å bygge garasjen som tilbygg, altså i forlengelsen av eksisterende bolig. Det vil si at garasjen ville være et tiltak som fører til annen bruk enn forretningsformål av lokaler i første etasje ut mot sentrumsgatene.

 

For å kunne dispensere (gjøre unntak) fra det midlertidige byggeforbudet, er et av lovens vilkår at hensynene bak byggeforbudet ikke blir vesentlig satt til side. Et sentralt hensyn bak byggeforbudet er å gi kommunen handlingsrom til å revidere plangrunnlaget. Uten dette handlingsrommet vil kommunen risikere å måtte innvilge tillatelser som står i konflikt med den arealbruken som kommunen ønsker å oppnå gjennom revideringen.

Statsforvalteren konkluderte i sin klageavgjørelse med at hensynene bak forbudet vil bli vesentlig tilsidesatt ved dispensasjon. Søknaden måtte derfor avslås.

 

Klageavgjørelsen kan du lese her.