Moelv sykehjem kan bygges i Parkveien

Statsforvalteren har ikke tatt til følge forvaltningsklage og lovlighetsklage på Ringsaker kommunes vedtak omkring nytt sykehjem i Moelv. Ringsaker kommune sine vedtak er lovlige.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.01.2022

Flere ba om lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak 15.09.2021 om at nytt sykehjem skulle plasseres i Parkvegen, og ikke i Jensstuvegen hvor eksisterende sykehjem ligger. Mange klaget også på kommunens reguleringsvedtak som de mente ikke var godt nok utredet.

Forvaltningsklagen

Statsforvalteren har gjennomgått kommunens saksbehandling og ikke funnet avgjørende feil ved denne. Reguleringsplanen krevde ikke en egen konsekvensutredning, men de sentrale forhold må like fullt utredes. Dette er gjort på en tilfredsstillende måte.

Plasseringen gir åpenbart noen ulemper – særlig i byggeperioden – men gir også gode helsepolitiske samdriftsfordeler og utvikler planområdet på en god måte. Arealbeslag i Parken anses akseptabelt da planen forutsetter en oppgradering og økt tilgjengelighet for brukerne. Klagene på regulerings-vedtaket ble ikke tatt til følge.

Lovlighetsklagen

Flere politikere ba om lovlighetskontroll av kommunens to vedtak i saken. Hensiktsmessigheten av, og de økonomiske sidene ved valget, kan ikke prøves av Statsforvalteren. Dette beror på at kommunalt skjønn. Avgjørelsen omkring plassering ble truffet allerede i februar 2020. Kommunens politikere har et klart og selvstendig ansvar for å utsette behandlingen av en sak de ikke anser godt nok opplyst, utredet eller begrunnet. Når dette ikke ble gjort, har rådmannen fulgt opp saken i tråd med dette vedtaket og sitt ansvar etter kommuneloven. Også senere har man hatt god anledning til å stanse reguleringsarbeidet, uten at flertallet har ansett det riktig eller nødvendig.