Innlandet starter arbeid med regionale miljøkrav i jordbruket

Foto av mennesker som står ute i sola
Styringsgruppen for arbeidet med regionale miljøkrav i Innlandet. Fra høyre: Svein Løken (Oppland bonde og småbrukarlag), Astrid Simenstad (Innlandet bondelag), Øyvind Gotehus (Statsforvalteren), Haavard Elstrand (Stataforvalteren), Arne Magnus Hekne (Fylkeskommunen), Kari Hanne Pavenstädt (Hedmark bonde- og småbrukarlag), Elisabeth Gjems (Innlandet bondelag), Thomas Smeby og Ola Hegge (Statsforvalteren, sekretariat). Foto: Statsforvalteren i Innlandet.

Målet med arbeidet er å øke omfanget av tiltak som begrenser forurensning fra jordbruket for å bedre miljøtilstanden i vassdrag med forurensingsproblemer og samtidig bidra til å redusere tilførselen av næringssalter til Oslofjorden.

Publisert 13.06.2023

Avrenning fra jordbruk er sammen med tilførsel fra sentrale og separate avløpsanlegg de største kildene til næringssaltforurensing til vassdrag i Innlandet. I tillegg til næringssalter er flere vassdrag sterkt belastet med stor partikkeltilførsel fra dyrket mark. Flere vassdrag i innlandet har lokale miljøutfordringer knyttet til algeoppblomstring, begroing og forringede levekår for fisk og andre ferskvannsorganismer.

Det finnes mange mulige tiltak innen jordbruket for å begrense forurensing. Eksempler på dette er etablering av gode kantsoner mot vassdrag, grasdekte vannveger i åker og utsette pløyingen til våren.

Det er tilskuddsordninger som stimulerer til gjennomføring av tiltak. Mange gårdbrukere gjennomfører allerede i dag slike tiltak, men til tross for tilskuddsordningene er oppslutningen om tiltakene fortsatt for lav.

Forskrift om regionale miljøkrav

Statsforvalteren har fått klare føringer fra Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet om å fastsette regionale miljøkrav der frivillige ordninger ikke er tilstrekkelig til å nå god miljøtilstand. Vi har nå igangsatt et arbeid med sikte på å fastsette en forskrift om regionale miljøkrav våren 2024. Tilsvarende forskriftsarbeid er gjennomført for Østfold og Akershus av Statsforvalteren i Oslo og Viken. Også i Vestfold og Telemark og i øvrige deler av Viken vil arbeid med regionale miljøkrav bli startet med det første.

Styringsgruppe for arbeid med regionale miljøkrav i Innlandet

For å sikre en god prosess og dialog om arbeidet har Statsforvalteren oppnevnt en rådgivende styringsgruppe for arbeidet med representanter fra Innlandet bondelag, Hedmark bonde- og småbrukarlag, Oppland bonde- og småbrukarlag, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren. Gruppen har hatt to møter. Nå starter arbeidet med å framskaffe et godt kunnskapsgrunnlag for deretter å utforme miljøkrav og avgrensning av hvilke områder de skal gjelde.