Stor oppslutning om Fremtidens matproduksjon

200 deltakere inntok Storsalen i Tynset kulturhus nylig for påfyll av fagstoff om landbrukets muligheter framover.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.11.2022

Landbruksseminaret ble arrangert av Statsforvalteren i samarbeid med Klosser Innovasjon, Nortura, Felleskjøpet, Tynset og Alvdal kommuner, Sparebank1 Østlandet og Landbrukets økoløft.

Konfransier Erling Aas-Eng innledet med å vise til at landbruket står sterkt i Nord Østerdal og det er et levende produsentmiljø i regionen. Det er også slik at jordbruksarealet øker, det nydyrkes mye.

Direktør i Landbruksdirektoratet, Jørn Rolfsen påpekte at det fremover vil bli økt behov for mat i verden, og at det norske landbruket har både produksjonsevne og iver. Det er viktig å ivareta produksjonsgrunnlaget, produsentmiljøene, ha velfungerende handelssystemer, og gjøre klimatiltak og klimatilpasninger for å sørge for nok mat framover.

Karin Røhne, leder tilførsel og rådgiving i Nortura tok opp hva forbrukerne ønsker. Sunnhet, bærekraft, opprinnelse, lettvinthet, nøkternhet og Premium matopplevelser er stikkord for hva forbrukerne forventer til maten de etterspør.

Rune Lostuen, produktsjef i Felleskjøpet Agri viste betydningen av å dyrke optimalt grovfôr for å kunne redusere kraftfôrforbruket og bedre økonomien. Sortsvalg, høstetidspunkt, konservering var stikkord her.

Helge Malum, teknisk sjef i Felleskjøpet Agri viste  hvilke muligheter bonden har til å spare tid og penger med presisjonsteknologi. Han gjennomgikk et årshjul for bruk av presisjonsteknologi i drifta.

Det var to gardbrukere med i seminaret som fortalte fra sin gardsdrift. Stian Nylend fra Os fortalte om sine erfaringer fra omlegging til økologisk mjølkeproduksjon. Karianne Telneset fra Tynset fortalte om valg av løsninger med fokus på dyrevelferd og ku-kalv samvær da driftsbygningen skulle utvides og bygges om til løsdrift.

Professor ved NMBU, Institutt for produksjonsmedisin Erik Georg Granquist foredro om sammenhengen mellom dyrevelferd, dyrehelse og bondens økonomi. Fokus på den usynlige sjukdomsårsakene må få økt fokus framover sa han.

Siste innlegg var det veterinær Syver Kyllingstad fra Ringsaker som stod for. Tittelen var ‘Dyrehelse og bondehelse går hånd i klov, et skråblikk på helsesituasjonen i landbruket’ der han understreket at det er viktig for landbruket å ha et godt nettverk tilgjengelig, og samtidig bygge allianser og spre de gode historiene og argumentene.

Ønsker du tilgang til presentasjonene som ble vist i møtet, send en e-post til Jorunn Stubsjøen: jorunn.stubsjoen@statsforvalteren.no

Kontaktpersoner