Feirer nye statsborgere i Innlandet

Statsborgere gir troskapsløfte under seremonien i Elverum tidligere i høst.
Statsborgere gir troskapsløfte under seremonien i Elverum tidligere i høst. Foto: Statsforvalteren i Innlandet/Karianne Stordal.

120 innlendinger vil feire sitt nye statsborgerskap under seremonien som Statsforvalteren invitererer til på lørdag den 26. november. De kommer til Lillehammer fra 16 kommuner - og 29 ulike land.

Publisert 24.11.2022

De nye statsborgerne kommer fra 16 ulike kommuner, og ordførerne i hjemkommunene er også invitert til seremonien. I tillegg kan statsborgerne ta med egne gjester til feiringen, og det ventes mer enn 300 deltagere totalt.

De største gruppene kommer fra Lillehammer (26) og Gjøvik (28). Ellers kommer det nye statsborgere fra de fleste kommunene i Gudbrandsdalen, Valdres og Vest-Oppland.

Statsborgere fra 29 land

De største gruppene er fra Eritrea, Polen og Syria, og totalt sett er 29 land representert. Norge tillot dobbelt statsborgerskap i januar 2020. Det er derfor flere fra Europa og USA nå enn det har vært på tidligere seremonier. Fra august 2021 til august 2022 har det i gamle Oppland ble innvilget 845 statsborgerskap, mens det i gamle Hedmark var 965. Til lørdagens feiring i Håkons Hall på Lillehammer er det statsborgere i Opplandskommunene som er invitert. De andre ble feiret i Terningen Arena tidligere i høst.

Høytidelig feiring med statsforvalteren som vert

Statsborgerne blir feiret med taler, musikalske innslag, gaver og servering av typisk norsk festmat som snitter, kringle og marsipankake. Assisterende statsforvalter Sigurd Tremoen vil lede seremonien, og statsforvalter Knut Storberget vil holde dagens hovedtale. De musikalske innslagene blir ved jentegruppa «32-37» fra Lillehammer.

Det er Statsforvalteren som er arrangør for statsborgerseremoniene. Den første i Innlandet fant sted på Hamar i 2006. 

I de to årene som har gått, har det ikke vært fysiske feiringer på grunn av pandemien, og statsborgerne har fått tilbud om digitale seremonier i stedet. Drøyt 3000 personer fikk statsborgerskap i Innlandet i disse to årene.

Avlegger troskapsløfte til Norge

Seremonien avsluttes med at alle de nye statsborgerne samles på scenen og avsier troskapsløftet til Norge, og synger nasjonalsangen. 

Her er troskapseden som alle avlegger:

«Som norsk statsborger lover jeg troskap til mitt land Norge og det norske samfunnet, og jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover.»

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner