Treffpunkt Innlandet 2022

Foto: Karianne Stordal.

Mandag 28. mars møttes stortingspolitikere og ordførere til Treffpunkt Innlandet. God dialog om infrastruktur og andre viktige tema for Innlandet sto sentralt. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.04.2022

Statsforvalteren i Innlandet sammen med KS Innlandet hadde mandag invitert stortingsbenkene fra Hedmark og Oppland til å møte ordførere fra hele det langstrakte Innlandet. Etter to år med skjerm og digitale møter, uttrykte statsforvalter Knut Storberget stor glede over igjen å kunne samles fysisk.

Storberget takket ordførerne for formidabel innsats i håndteringen av korona-pandemien. Han pekte videre på at krigen i Ukraina nå vil sette oss som samfunn på nye prøver.

Foto: Karianne Stordal.

Krav om fylkesvegløft

Treffpunktets hovedtema var infrastruktur. Fylkesordfører i Innlandet Even Aleksander Hagen viste til at Innlandet er et gigantisk knutepunkt for hele landet. Innlandet har hatt store utbygginger både på vei og jernbane, og nye prosjekter står for tur. Fylkeskommunale busser frakter hvert år mange passasjerer og Innlandets spredte bosetting plasserer vårt fylke øverst i landet på andelen innbyggere som har rett på skoleskyss. Fylkesordføreren pekte særskilt på det store etterslepet på fylkevegnettet. Hans klare krav var at nå trenger vi et fylkesvegløft!

Foto: Karianne Stordal.

Store oppgaver venter

Direktør i Norsk Vann, Thomas Breen, innledet om fremtidens behov innenfor vann- og avløpsområdet. Breen var tydelig på at det store oppgaver som venter. Han pekte særlig på at det innenfor sektoren er et stort investerings- og rekrutteringsbehov. Norsk Vann har kartlagt et investeringsbehov fram mot 2040 på 332 mrd. kroner. Bransjen vil også etterspørre et stort antall driftsoperatører, ingeniører og sivilingeniører framover. For å sikre rasjonell og bærekraftige løsninger mener Norsk Vann det er behov for en nasjonal handlingsplan for avløpsområdet.

Foto: Karianne Stordal.

Stortingspolitiker møter ordfører

Hovedmålet med Treffpunkt Innlandet er at stortingspolitikerne og fylkets ordførere skal kunne ha dialog. Rundt runde bord gikk våre nasjonale folkevalgte på rundgang mellom de ulike regionene. Samtalene ble oppsummert av stortingsrepresentantene, og det var mange ulike saker som hadde blitt løftet fram; viktige veistrekninger for Innlandet, mer gods fra vei til bane, matsikkerhet, drivstoffpriser og strømpriser, barnevern, unge uføre og utenforskap og desentraliserte utdanningstilbud. Statsforvalterens samordning av statlige innsigelser, situasjonen rundt Ukraina og digital infrastruktur var tema som ble diskutert.

Foto: Karianne Stordal.