Tilskudd til kommunalt rusarbeid 2023

Kommunene i Agder inviteres til å søke tilskudd til kommunalt rusarbeid. Søknadsfrist: 5. mars 2023.

Tilskuddsordningen skal bidra til bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse for personer med rusmiddelrelaterte problemer og deres pårørende. Tilbud som dokumenterer en høy grad av bruker- og pårørende medvirkning vil prioriteres.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.01.2023

Målet for tilskuddsordningen er å bidra til bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse for personer med rusmiddelrelaterte problemer og deres pårørende, gjennom å styrke tilbud innen forebygging, tidlig intervensjon, behandling og oppfølging.

For å understøtte målene på rusfeltet må brukere og pårørende ha en framtredende rolle i arbeidet og i utviklingen for å sikre tilbud som ivaretar deres behov på en god måte. Det trengs et systematisk samarbeid mellom sektorer og mellom offentlige tjenester og sivilsamfunnet. Det må skapes bærekraftige strukturer og tjenester som bidrar til å forebygge rusmiddelproblemer, og som sikrer gode tjenester i tiden framover.

Tilskuddet skal gå til lønn og drift av konkrete tilbud som kommer brukerne direkte til gode.

Små kommuner oppfordres til å vurdere interkommunalt samarbeid om utvikling av tilbud. Kommunen kan ved samarbeid med andre aktører om tilbudet, søke om tilskudd til å dekke utgifter for disse.

Det tar tid å etablere og utforme nye arbeids- og samarbeidsformer, både for kommuner og aktører de velger å utvikle tilbud sammen med. Statsforvalterne vil ta hensyn til dette i vurderingen av søknadene det første året. De kan også tilby kommunene veiledning og bistand i søknadsprosessen ved behov.

Ordningen ses i sammenheng med øvrige tilskuddsordninger over Helse- og omsorgsdepartementets bevilgninger og tilskuddsordninger som ligger til andre sektordepartementer på velferdsområdet.

Ordningen vektlegger å styrke lett tilgjengelige og bærekraftige tilbud på rusfeltet ut fra lokale forhold på innsatsområdene:

  • Pårørendearbeid, særlig overfor barn som pårørende
  • Forebygging og tidlig intervensjon for barn, unge og unge voksne, med vekt på oppsøkende arbeid
  • Alkohol- og/eller legemiddelrelaterte problemer
  • Samtidig rusmiddelproblem og psykisk helseproblem
  • Tilrettelegging for deltagelse i arbeidsrettet og sosial aktivitet og nettverk
  • Skadereduksjon
  • Samhandling og sammenhengende forløp ved utskrivning fra institusjon og løslatelse fra fengsel
  • Bruker- og pårørendemedvirkning og erfaringskompetanse i tilbudet

Vi ber søknadsansvarlige i kommunen sette seg godt inn i regelverket for tilskuddet. Fullstendig utlysning, regelverk og digital søknads- og rapporteringsløsning finner dere i lenkene til høyre.