Fire nye naturreservater i Agder

En fornøyd statsråd Andreas Bjelland Eriksen ved åpningen av Morkheia naturreservat i Gjerstad kommune. Her sammen med miljøverndirektør Gunnar O. Lindaas, fungerende statsforvalter Kari Ø. Schelderup og rådgiver Eleanor M. Charnock.
En fornøyd statsråd Andreas Bjelland Eriksen ved åpningen av Morkheia naturreservat i Gjerstad kommune. Her sammen med miljøverndirektør Gunnar O. Lindaas, fungerende statsforvalter Kari Ø. Schelderup og rådgiver Eleanor M. Charnock. Foto: Arild Pfaff, Statens naturoppsyn.

Kongen i Statsråd vedtok 24 juni 2025 vern av fire nye naturreservater og utvidelse av et eksisterende naturreservat i Agder. Alle fem verneområdene har kommet til gjennom ordningen med frivillig vern av skog. 

Publisert 02.07.2025

I alt vernes om lag 4 580dekar skog i kommunene Bygland, Gjerstad, Grimstad, Lindesnes og Valle. Områdene vil sikre viktige leveområder for en rekke truede og nær truede arter og bidra til oppnåelse av nasjonale- og internasjonale mål for naturmangfold. Gjennom vernet bevares naturen og artene som finnes der for framtida og kommende generasjoner.

Statsrådsbesøk for å markere vernevedtaket

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen besøkte Morkheia naturreservat 1. juli for å markere vernevedtaket. Fungerende statsforvalter Kari Ø. Schjelderup ønsket velkommen før turen gikk videre til vernegrensen hvor Bjelland Eriksen fikk æren av å sette på plass det første verneskiltet i det nye reservatet. Etterpå var det omvisning i verneområdet for å se på verneverdier knyttet til frisk rik edelløvskog og lågurt-edelløvskog. Her fikk også statsråden høre miljøverndirektør Gunnar O. Lindaas og rådgiver Eleanor M. Charnock fortelle om avdelingens arbeid med frivillig vern av skog i Agder. 

Eleanor M. Charnock fra Statsforvalteren i Agder forteller statsråd Bjelland Eriksen om verneverdier i Morkheia naturreservat
Eleanor M. Charnock fra Statsforvalteren i Agder forteller statsråd Bjelland Eriksen om verneverdier i Morkheia naturreservat Foto: Arild Pfaff, Statens naturoppsyn.

Rike edelløvskoger og bekkekløft

Skogtypene man finner i de nye verneområdene er rik edelløvskog med innslag av lågurtskog og gammel lind- og eikeskog i Morkheia og Igletjenn naturreservater. Revsdalen naturreservat ivaretar det biologiske mangfoldet i en bekkekløft særlig knyttet til fuktig, uvanlig grovvokst og gammel ospeskog, med et rikt artsmangfold av fuktighetskrevende lav. Ruafjødd og Veiådalen naturreservat ligger i Setesdalen og inneholder skogtyper som gammel alm-lindeskog og rik blandingsskog. 

I utvidelsesområdet ved Underfolii naturreservat finner vi gammel boreal lauvskog på rasmark med innslag av edellauvtrær som for eksempel lind samt gammel furuskog.  

Frisk rik edelløvskog i Morkheia naturreservat
Frisk rik edelløvskog i Morkheia naturreservat Foto: Ellen S. Paust, Statsforvalteren i Agder.

Konsekvenser av vernevedtaket

Vernevedtaket innebærer at det legges restriksjoner på bruken av området. Alle tiltak som kan bidra til endringer i naturmiljøet er forbudt. Det vil si at oppføring av nye bygninger, vedhogst, skogsdrift, skogskjøtsel, nydyrking, motorisert ferdsel med mer ikke lenger vil være tillatt. Noen tiltak vil imidlertid kunne tillates etter godkjent søknad.

En vil likevel kunne merke og rydde eksisterende stier og vedlikeholde bygninger som finnes innenfor naturreservatene. Vanlige friluftslivsaktiviteter kan også foregå som tidligere. Verneforskriftene gir ingen begrensninger på vanlig ferdsel, jakt (stor- og småvilt), fiske eller plukking av bær og sopp.

Frivillig skogvern

Alle de nå vedtatte naturreservatene inngår i arbeidet med frivillig vern av skog på privat grunn. Grunneierne har selv tilbudt sine eiendommer for vern, mot at staten utbetaler erstatning som kompensasjon for de begrensningene vernet setter på bruk av arealene. Interessen for frivillig skogvern på Agder har økt de siste årene og det pågår vernearbeid for et stort antall områder.

Mer informasjon om vernevedtaket finner du på Klima- og miljødepartementets nettside:  Verner viktig skog – og passerer frivillig vern av tusen skogområder - regjeringen.no. Informasjon om verneområdene vil også bli publisert i Miljødirektoratets database for naturinformasjon, Naturbase: Natur og miljø på kart - miljodirektoratet.no.

Du kan også høre miljøverndirektør Gunnar O. Lindaas snakke med NRK om vern av skogområder (innslaget er hentet fra NRK Sørlandet 1. juli 2025).