Barnehage

Oppdatert 12.03.2024

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnets behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen

Alle ansatte i barnehagen har plikt til å følge med på hvordan alle barna i barnehagen har det. Barnehagens ansatte skal gripe inn hvis barn utsettes for krenkelser. Eksempler på krenkelser er utestenging fra lek, plaging, mobbing, vold eller diskriminering.

Hvis ansatte oppdager at et barn ikke har det bra, må de melde fra til barnehagens styrer. I alvorlige tilfeller skal styrer melde fra til barnehageeier.  

Kommunens ansvar

Alle kommuner har en lovfestet plikt til å tilby nok barnehageplasser. Ut over foreldrebetalingen har kommunen et ansvar for å finansiere barnehagene, og kommunen gir tilskudd til godkjente private barnehager.

Det er barnehagemyndigheten i den enkelte kommune (eller bydel i Oslo) som skal påse at både kommunale og private barnehager drives i samsvar med regelverket, og barnehagemyndigheten skal gi veiledning og føre tilsyn.

Statsforvalteren veileder og fører tilsyn

Statsforvalteren veileder kommuner og barnehager etter barnehageloven, og fører tilsyn med kommunen (bydelen i Oslo) som barnehagemyndighet etter barnehageloven og tilhørende forskrifter. Statsforvalteren kan i særlige tilfeller føre tilsyn med en enkelt barnehage.

Statsforvalteren er klageinstans

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i barnehageloven og tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikke har gitt deg medhold i klagen din, blir klagen din sendt videre til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer

 

 


Publisert 29.06.2023

60 000 elever får billigere SFO og 7000 barn får gratis barnehage

Fra august utvides ordningen med gratis 12 timer SFO til å gjelde for 2. trinn. Dermed vil familiene til 60 000 elever kunne spare rundt 20 000 kroner i året. Barnehagen blir også gratis for alle barn i Finnmark og Nord-Troms, og fra tredje barn for familier med flere barn i barnehagen samtidig.

 

 


Publisert 31.10.2022

Høring om helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling i barnehage og skole

Nå kan du si din mening om NOU 2022:13 fra utvalget for etter- og videreutdanning i barnehage og skole.


Publisert 26.10.2022

Kompetanse for fremtidens barnehage

Regjeringen har kommet med en revidert kompetansestrategi for fremtidens barnehage. Strategien er en videreføring og videreutvikling av Kompetanse for fremtidens barnehage 2018 – 2022.

 

Publisert 14.09.2022

Private barnehager og krav om selvstendig rettssubjekt

Fra 1. januar 2023 blir det innført et krav i barnehageloven om at hver private barnehage skal være et selvstendig rettssubjekt. Kommunen blir tilsynsmyndighet.


Publisert 11.07.2022

Nytt til barnehagestart høsten 2022

Utdaningsdirektoratet har lagd en oversikt over endringer og nyheter for barnehager. 


Publisert 23.06.2022

Informert samtykke ved tverrfaglig samarbeid

Alle i den offentlige forvaltningen er underlagt taushetsplikt. Dette følger av forvaltningslov og eventuell særlovgivning for den enkelte profesjon. Ulike faggrupper vil ha behov for å samarbeide for å ivareta barn, unge og deres familier på best måte.  


Publisert 14.06.2022

Nettsider og kompetansepakke om personvern

Barnehager og skoler behandler personopplysninger om barn og elever hver dag, og det er viktig at alle ansatte vet hvordan de skal behandle personopplysninger på en trygg og lovlig måte. 


Publisert 18.03.2022

SFAG UTBA Snakke med barn i enkeltsaker


Publisert 20.01.2022

Statsforvalterens Fagdag for barnehageansatte

Første torsdagen i februar har statsforvalteren i flere år invitert barnehageansatte i Agder til fagdag.


Publisert 24.11.2020

BASIL-veiledningen 2020

Fylkesmannen i Agder har i år valgt å gjøre BASIL-veiledningen i opptak på youtube.