Oppfølgingsplan for trua natur

Sylfidetorvmose - foto: Kristian Hassel NTNU-Vitenskapsmuseet

Statsforvalteren har over to år jobbet aktivt for å følge opp Miljødirektoratets oppfølgingsplan for trua natur med kartlegging og statusoppdatering for utvalgte arter. Oppfølgingsplanen beskriver hvilke trua arter og naturtyper forvaltningen følger opp spesielt.

Publisert 24.01.2024

Viste du at i hele Norge er det kun tre lokaliteter i Steinkjer og Verdal kommuner hvor det er registrert sylfidetorvmose? Utenom Norge er arten kun registrert med fem funn i Canada, fire funnsted i provinsen New Foundland og Labrador, samt et funnsted i Quebec. Arten ble første gang registrert langs Henningslættbekken i Steinkjer kommune i 2011. I forbindelse med nykartlegging av arten i 2023 ble den funnet på to nye lokaliteter; Såsegg i Steinkjer kommune og ved Lundselva i Verdal kommune. Se rapporten for 2023 her.

Ved alle de tre lokalitetene der sylfidetorvmose er registrert, er det også registrert trøndertorvmose. Dette er neppe tilfeldig. Ifølge Kristian Hassel ved NTNU-Vitenskapsmuseet foretrekker begge artene ganske fattig myr, men med litt tilførsel av mineraler. Og det får de når de vokser langs små bekker som av og til flommer over eller der de blir påvirket av sigevann. Trøndertorvmose er en prioritert art med egen forskrift, og den er endemisk for Trøndelag. Med endemisk menes at eneste stedet i verden arten er registrert er i Trøndelag.

Safransnyltepute (tidligere kullsoppsnylte) er en annen art vi har fulgt opp. I 2023 ble 18 lokaliteter undersøkt for safransnyltepute, både målrettet og tilfeldig gjennom andre prosjekter. Dette er lokaliteter med registrert almeskog og/eller tidligere kjente forekomster av almekullsopp. Arten ble påvist på sju lokaliteter, hvorav seks lokaliteter er nye, og én er kjent fra tidligere (Holmdalen i Nærøysund). De nye lokalitetene ligger i Heim, Nærøysund, Indre Fosen, Steinkjer, Oppdal og Grong kommuner. Alle funnene i 2023 er gjort gjennom dette prosjektet, enten tilfeldig eller målrettet. Se rapporten for 2023 her.

Oppfølgingsplanen er særskilt rettet mot de truede artene og naturtypene som er spesielt unike for Norge, og som Norge har et særskilt ansvar for. Dette gjelder spesielt såkalte ansvarsarter, arter der en vesentlig del av den europeiske bestanden befinner seg i Norge, eller naturtyper som er sjeldne i Europa ellers.

En av målsettingene med oppfølgingsplanen er at ved hjelp av «Rød til Grønn-metoden» skal det gjennomføres tiltak for å bedre rødlistestatusen for artene og naturtypene innen 2035. Basert på Rød til Grønn metoden er noen få utvalgte arter og naturtyper blitt prioritert for tettere oppfølging fra 2021. Les mer om Oppfølgingsplanen her og Rød til Grønn metoden her.

Statsforvalteren har valgt ut noen av artene som står oppført i oppfølgingsplanen (gruppe 1 og gruppe 2d arter) og har forekomst i Trøndelag, og meldt inn behov for midler til nykartlegging og oppdatering av status for kjente forekomster. I første omgang har vi fått tildelt midler fra Miljødirektoratet for oppfølging av artene elfenbenslav, taigabendellav, kalksteinslørsopp, safransnyltepute (kullsoppsnylte), sumphodenål, sylfidetorvose og sibirstjerne. For utbredelse av disse artene se på artskart her.

Prosjektene Statsforvalteren har gjennomført de siste to årene med å følge opp Miljødirektoratets oppfølgingsplan for trua natur med kartlegging og statusoppdatering for utvalgte arter har gitt ny og viktig kunnskap om disse artene. Resultatene som presenteres i de to rapportene fra Biofokus på safransnyltepute og sylfidetorvmose viser at bestandene av disse to artene i Trøndelag er betydelige, både i nasjonal og internasjonal sammenheng, og viktige for artenes overlevelse totalt sett. Flere nye funn av artene i 2023 viser at det fortsatt mest sannsynlig er uoppdagete lokaliteter i Trøndelag. Kartleggingen gir bedre kunnskap om utbredelsen til artene og gjør det enklere å identifisere hva som påvirker artene negativt, som igjen gjør at vi kan iverksette tiltak for å bedre rødlistestatusen for disse artene.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.