Ruster seg for reform

I MØTE: Statsforvalter Frank Jenssen og ordfører i Stjørdal Ivar Vigdenes (Sp) under onsdagens møte.

Statsforvalterens ledergruppe møtte onsdag Stjørdal kommune, som fortalte om hvordan de har rigget både organisasjon og tjenester for å møte barnevernsreformen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.09.2021

Møtene mellom Statsforvalterens ledergruppe og kommunene er en arena for å diskutere tingenes tilstand, hvilke utfordringer kommunen står overfor, og hvordan de ser for seg å løse utfordringene.

På forhånd gjør Statsforvalteren en vurdering av hvordan kommunen ligger an. Basert på dette bildet løftes flere enkelttema opp til diskusjon.

Møtene er også en arena for tilbakemeldinger fra kommunene til Statsforvalteren.

I Stjørdal står det jevnt over bra til, og kommunen fikk mye skryt for hvordan de jobber med ulike utfordringer.

KOMMUNEBESØK: Statsforvalteren besøker kommunene. Her her ledergruppen på besøk i Stjørdal.

Et av temaene som fikk mye plass var barnevernsreformen. Statsforvalteren er opptatt av å sette denne på dagsorden, blant annet for å skissere de økonomiske konsekvensene denne reformen kan ha for kommunene.

I Stjørdal har de begynt å rigge seg for reformen, og har blant annet kurset ansatte for å hente kompetanse fra Bufetat, som tidligere har hatt ansvar for fosterhjemsplasseringer. I reformen skal kommunene blant annet overta det totale ansvaret for dette arbeidet.

Organisasjonen er blant annet rigget med en egen sektor for forebygging og mestring. Førstnevnte er et nøkkelord i barnevernsreformen.

Dersom kommunene lykkes med forebygging i større grad enn de gjør i dag, kan det ligge en økonomisk besparelse i kommunene, gjør de ikke det, kan utgiftene bli store.

- Det spennede å høre hvordan kommunen tenker rundt dette, hvor det er flere aspekter enn de rent økonomiske - som selvsagt er viktige, får mye plass, sier oppvekst- og velferdsdirektør Frode Kvittem.

Kommunen står også overfor en større rullering av arealplanen, og fortalte om arbeidet, og hvordan de løfter enkeltdeler av planen til politisk behandling og avklaring.

Den eksisterende planen er ikke gammel, men kommunen dispenserer mye fra denne, noe også Statsforvalteren har påpekt. Den nye planen håper kommunen skal bli bedre, mer tidsriktig, og føre til færre dispensasjoner.

I diskusjonen mellom Statsforvalteren og kommuen ble også flere tema som klima, miljø, omsorg, kommuneøkonomi, boligbygging, koronapandemien og befolkningsutvikling diskutert.

Kommunen har blant annet deltatt i den statlige forsøksordningen med statlig finansierte omsorgstjenester.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.