Nordlandskommunene øver på pandemi

Fylkesmannen gjennomfører øvelsesuke for kommunene i Nordland denne uka. Tilsammen 37 kommuner diskuterer hvordan en pandemi vil påvirke deres samfunn.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.01.2018

Fylkesmannens øvelsesuke startet mandag med diskusjonsøvelse om pandemi for kriseledelsen i Bodø kommune. I dag har 14 kommuner diskutert seg gjennom det samme scenariet og på torsdag skal ytterligere 22 kommuner sette pandemi på dagsorden. Når uka er over har nærmere 300 kommunalledere, kommuneleger, rådmenn og ordførere blitt nærmere kjent med de utfordringer en influensapandemi kan medføre.

I risiko- og sårbarhetsanalysen for Nordland fylke (Fylkes-ROS) er pandemi identifisert som det scenariet som har høyest risiko for Nordlandssamfunnet. Ved å arrangere en diskusjonsøvelse for kriseledelsen i kommunene ønsker Fylkesmannen å øke kunnskapen om pandemi i Nordlandssamfunnet. Kommunene skal bli i bedre stand til å forstå og håndtere en pandemihendelse, der en stor del av befolkningen er syke.

I øvelsen blir kommunene stilt overfor en utfordring der 25 % av befolkningen blir syke. I Nordland betyr det 60 000 personer blir syke i 10 dager. Av disse har 1800 personer behov for sykehusinnleggelse, 450 personer har behov for intensivbehandling og 300 personer dør. Pandemien rammer spesielt barn og unge og det er ikke utviklet vaksine mot viruset.

Kommunene blir spesielt testet på hvordan de skal opprettholde viktige samfunnsfunksjoner i en periode der presset mot kommunale tjenester øker samtidig som sykefraværet er høyt.

Fylkesmannen har de to siste årene kjørt lignende øvelser med scenario skoleskyting i 2016 og atomhendelse i 2017.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.