Våt, våtere, våtest...

– om restaurering av myr på verdens våtmarksdag.

Publisert 02.02.2021

2. februar markeres den årlige verdens våtmarksdag (World Wetlands Day)!

Våtmark er landområder som oversvømmes og fylles med vann enten hele eller deler av året. Dette inkluderer både myr, sumpskog, innsjøer, brakkvannsdeltaer og mange andre naturtyper. Våtmarker er viktige områder for biologisk mangfold og huser blant annet mange forskjellige fuglearter. Flomdemping, vannrensing, drikkevann og karbonlagring er andre eksempler på goder vi får fra velfungerende våtmarkssystemer.

Dessverre har våtmarker lenge vært utsatt for menneskelige inngrep som ødelegger eller forringer kvaliteten på områdene. Eksempelvis har vi i Norge om lag 7000 km2 med delvis drenerte myrområder som følge av tidligere grøfting.

2021 markerer starten på FNs tiår for naturrestaurering!

Naturrestaurering kan bidra til å reversere konsekvensene av tidligere arealinngrep som eksempelvis drenering av myrområder. Statsforvalteren har i samarbeid med Statens Naturoppsyn allerede i flere år gjennomført restaurering i drenerte våtmarksområder i Nordland som del av den nasjonale planen for restaurering av våtmark. Dette gjøres ved å blant annet plugge igjen tidligere menneskeskapte grøfter slik at vi hjelper vannstanden å komme tilbake til sitt opprinnelige nivå. I 2018 gjorde vi dette i Grunnfjorden og Åholmen naturreservater og resultatet for Grunnfjorden NR kan du se i videoen under dokumenter.

Restaureringen kan raskt gi en positiv effekt på biologisk mangfold

Norsk Ornitologisk Forening har overvåket fuglelivet i Grunnfjorden og Åholmen naturreservater og har observert en positiv trend i etterkant av restaureringstiltakene. Dette kommer frem av en nylig rapport levert til Statsforvalteren i Nordland. Figuren under viser spesielt hvordan antallet par registrerte andefugler har gått opp i Åholmen NR. Rapporten finner du under dokumenter.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.