Værøyslirekne skal bekjempes på Værøy

Fylkesmannen i Nordland, sammen med Naturvernforbundet i Lofoten og Norsk Landbruksrådgivning Nord-Norge, planlegger i år å bekjempe flere forekomster av værøyslirekne på Værøy. Tiltaket startet i uke 25.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.06.2020

Værøyslirekne (Aconogonon x fennicum) er en plante på fremmedartslisten som spres veldig lett og er vanskelig å fjerne. På Værøy har planten spredt seg ut fra hagene og truer nå både Værøys vegetasjon og fugleliv. 

Det er store forekomster av planten på Værøy, og vi har dermed prioritert å bekjempe forekomstene langs veinettet. Det er der det forventes at bekjempingen skal ha størst effekt.

Metode for bekjemping

Det har blitt gjort en vurdering av bekjempingsmetodene som er effektive nok til å fjerne så store forekomster som vi ser langs veien på Værøy. Konklusjonen ble at værøyslirekne skal kappes ned og deretter sprøytes med Roundup.

Plantevernmiddelet blir sprøytet rett på kuttene med en pumpeflaske etter kutting. Dette vil føre til en mer kontrollert sprøytning med lavere forbruk av plantevernmiddelet. Arbeidet skal gjøres av Norsk Landbruksrådgiving som er sertifiserte for å behandle Roundup. Naturvernforbundet i Lofoten er samarbeidspartnere og skal følge opp prosjektet.

Områdene som behandles med plantevernmidler vil bli merket med plakat godkjent av Mattilsynet.

Roundup er et omdiskutert plantevernmiddel. Ønsker du å lese mer om vår vurdering av bekjempelsesmetoder og om bruken av Roundup kan du lese hele saken om midler til bekjemping av værøyslirekne på Værøy i 2020 som du finner lenke til på denne sida. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.