Marin forsøpling

Statsforvalteren har fått i oppdrag fra Miljødirektoratet å koordinere arbeidet med marin forsøpling fra 2018. Vi er heldige at det er mange engasjerte mennesker og organisasjoner som gjør en stor innsats i fylket vårt. Her vil vi forsøke å samle relevant informasjon og gi en oversikt over de ulike aktørene. Målet med dette er å legge til rette for at de som trenger å snakke sammen og utveksle informasjon vet om hverandre.

Forsøpling av havet angår oss alle

Marin forsøpling er en av de store miljøutfordringene i dag. Dette er menneskeskapt avfall som ikke brytes ned på mange hundre år. Det konsentreres opp i havet, både på havbunnen, i vannmassene og i strandsonen.

Et stort antall fugler, fisk og dyr dør hvert år som en følge av skader fra søppel i havet. De kan for eksempel få i seg plast fordi de tror det er mat. Plasten har ingen næringsverdi og kan føre til kvelning, fordøyelsesproblemer, indre skader og forgiftning.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 05.06.2018

Nordland henger etter i tilbudet om mottak av avfall fra skip

Kravet om mottak av avfall fra skip gjelder for alle havner i EU/EØS-området. Hensikten er blant annet å unngå marin forsøpling. I 2018 manglet fortsatt over 80 % av havnene i Nordland en godkjent plan. Heldigvis finnes det også gode eksempler.


Publisert 02.05.2018

Tilsyn med forsøpling fra akvakultur

Fylkesmannen hadde ekstra fokus på avfallshåndtering og marin forsøpling ved tilsyn på akvakulturanlegg i 2017.


Publisert 24.04.2018

Gjør en innsats

Hold Norge Rent er en ideell organisasjon som arbeider  mot forsøpling i hele landet. De administrerer nettstedet Ryddeportalen hvor dere både kan registrere områder som trenger ryddes og områder som har blitt ryddet.


Publisert 24.04.2018

Disse fikk støtte til å rydde i Nordland

Også i 2018 ble det satt av midler på statsbudsjettet til arbeidet mot marin forsøpling. Miljødirektoratet har fordelt disse midlene til ulike prosjekter. Nordland har fått til sammen kr 3775300,- av denne potten.


Dette er Statsforvalterens ansvar

Statsforvalteren har fått i oppdrag å koordinere arbeidet med marin forsøpling i fylket. 

Vi skal ha oversikt over alle viktige oppryddingstiltak i fylket.

Vi skal innhente og godkjenne avfallsplaner for 200 havner. Alle havnene skal ha en godkjent avfallsplan for å sikre at avfall fra skip blir tatt forsvarlig hånd om og ikke kommer på avveie.

Vi fører tilsyn med en rekke bedrifter i fylket. Som ledd i disse tilsynene sjekker vi nesten alltid avfallshåndteringen til bedriften. Vi setter også vilkår i tillatelser med tanke på å minimere utslipp av miljøfarlige stoffer og for å hindre at avfall kommer på avveie.

Dette er kommunens ansvar

Kommunen er forsøplingsmyndighet. Det innebærer at de skal føre tilsyn med den alminnelige forsøplingssituasjonen i kommunen og følge opp forsøplingssaker. Når kommunen oppdager eller får melding om et forsøplet område kan de pålegge den ansvarlige for forsøplingen å rydde opp etter seg. De kan også sette i verk opprydding på den ansvarliges regning hvis denne ikke etterkommer pålegget. Dette gjelder både på offentlige områder og på private eiendommer.

Dette er en veldig viktig oppgave kommunene har. Mye av avfallet som havner i havet kommer fra land ved at det blåser på havet eller fraktes med overflatevann. Avfall på avveie kan, i tillegg til å være skjemmende, gi skade på naturen både på land og i havet. 

Snø som brøytes kan inneholde betydelige mengder søppel. Kommunen er en stor aktør innen snørydding, og det er viktig at de vurderer hva snøen kan inneholde før den tippes i sjøen. Les mer om brøytesnø her.