Høring av søknad – Kystverket søker om tillatelse til mudring og dumping på strekningen Risøyrenna – Risøyhamn i Andøy kommune

Høringsfrist:
14. august 2023
Kartillustrasjon som viser planlagte utdypingsområder ved Risøyhamn og Nygårdrevet i rød skravur. planlagt deumpeområde i grønn skravur.

Kystverket søker Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og dumping på strekningen Risøyrenna – Risøyhamn i Andøy kommune. Formålet med tiltaket er å redusere risiko for grunnstøting gjennom hele strekningen.

Publisert 13.06.2023

Om tiltaket

Formålet med tiltaket er utdyping som et sikkerhetsforbedrende tiltak gjennom farleden. Tiltaket planlegges med oppstart i løpet av høsten 2023 med en varighet på 5 - 8 måneder. Tiltaket er fordelt på tre utdypinger ved Nygårdrevet, utdyping ved Risøyhamn samt en mindre vedlikeholdsmudring i Risøyrenna. Det skal mudres totalt 42 100 kubikkmeter løsmasser og 53 000 kubikkmeter faste masser over et areal på totalt 72 000 kvadratmeter. Det vil bli behov for undervannssprengning for å mudre de faste massene. Massene er søkt dumpet i sjø i Tranesvågen, men Kystverket arbeider med avtaler for å få nyttiggjort egnede masser til utfyllingsformål. 

Forurensningssituasjon

Det er ikke påvist forurensning over tilstandsklasse II (god miljøtilstand) i Risøyhamn og Nygårdsrevet. Det er ikke påvist forurensning i området som skal vedlikeholdsmudres i Risøyrenna. Ett av de to prøvepunktene i det planlagte dumpeområdet i Tranesvågen har påvist forurensning (TBT) i tilstandsklasse III (moderat miljøtilstand).

Naturverdier og interesser i områder

Omtrent 1 kilometer nordøst for tiltaksområdet Risøyhamn finnes naturvernområdet Risøysundet naturreservat. Det er gjort mange observasjoner av hekkende sjøfugl i området og flere rødlista fuglearter er observert i området. 

I tiltaksområdene Risøyhamn, Risøyrenna og Nygårdsrevet er det registrert mye av naturtypen skjellsand. Det er gjort mange observasjoner av hekkende sjøfugl i området og flere rødlista fuglearter er observert i området.

I tiltaksområdene Risøyhamn, Risøyrenna og Nygårdsrevet er det registrert mye av naturtypen skjellsand. I Risøyhamn finnes naturtypen bløtbunn i strandsonen seg innenfor en radius på 500 meter for tiltaket. I tillegg er det observert store forekomster av ruglbunn som er klassifisert som «svært viktig» i og ved tiltaksområdene Risøyhamn og Nygårdsrevet. Ved det planlagte dumpeområdet Transevågen er det registret naturtypene skjellsand, bløtbunnsområder og israndsavsetninger.

Det er ikke registret fiskeplasser eller gyteområder i nærområdene til de planlagte tiltaksområdene. Gytefelt for torsk og fjordsild er registret omtrent 5 kilometer sør for sørligste utdypingsområde ved Nygårdsrevet. I samme område er det fiskeplass for passive redskaper etter tosk, hyse og sei.

Høring

Søknaden med vedlegg er publisert under "Dokumenter" på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 14. august 2023.