Høring av søknad om mudring og dumping – Tjøtta fergekai – Alstahaug

Høringsfrist:
9. desember 2022
Oversikt over tiltaksområdet. Illustrasjon hentet fra Naturbase.no og søknad utarbeidet av Multiconsult.

Nordland Fylkeskommune har søkt Statsforvalteren i Nordland om tillatelse til mudring og dumping ved Tjøtta fergekai i Alstahaug kommune for å sikre adkomst til større båter

Publisert 11.11.2022

Om tiltaket

Formålet med tiltaket er utdyping av området foran Tjøtta fergekai til kote -7,6 for å tilrettelegge for anløp av større båter. Tiltaket har planlagt oppstart sommer-høst 2023 med varighet i omtrent 3 måneder. Tiltaket omfatter mudring/sprenging av 1000 kubikkmeter masser, som skal dumpes i fordypninger like utfor tiltaksområdet over et areal på 2550 kvadratmeter, noe som vil medføre en reduksjon i innseilingsdybde fra 9-10 meter til omtrent 8,5 meter. Det er også 30 kubikkmeter fine masser som er antatt forurenset, som er planlagt gravd opp og lagt i geobags for deponering under sprengmasser som ikke er forurenset.

Forurensning

Prøvetaking ble noe forhindret av hard sjøbunn. Planlagt utdypningsområde består stort sett av berg, og er derfor å anse som ikke forurenset. Det er påvist forurensning av flere PAH-forbindelser direkte nordvest for tiltaksområdet, og massene i tilknytning til dette området består av finkornet sand og silt. Disse massene (30 kubikkmeter) er derfor antatt forurenset (tilstandsklasse III og IV, moderat til dårlig tilstand), og er planlagt deponert i sjø i geobags. Det ble ikke påvist annen forurensning i tiltaksområdet.

Naturverdier

Tjøttafjorden er et lokalt viktig gytefelt for torsk, og det er observert noen fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse i området. Det er ikke registrert sårbare naturtyper i området.

Høring

Søknaden er publisert under «Dokumenter» på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 9. desember 2022.

Høringsfrist:
9. desember 2022