Søknad om utfylling i sjø - Gambukta - Sortland

Høringsfrist:
6. oktober 2021
Kartutsnitt over Gambukta i Sortland. Planlagt utfyllingsområde er vist i rosa omriss. Illustrasjonen er hentet fra søknaden.

Iparsell AS har søkt Statsforvalteren om tillatelse til tiltak i sjø ved Gambukta i Sortland kommune.

Publisert 08.09.2021

Om tiltaket

Det søkes om tillatelse til utfylling i sjø ved Gambukta i Sortland. Det planlegges å fylle ut ca 400000 kubikkmeter sprengstein over et areal på 60000 kvadratmeter for å etablere ny næringsbebyggelse. Det søkes om å utføre utfyllingen over to perioder med oppstart høsten 2021 fram til mai 2022. På grunn av arbeid med kraftlinjer på sjøbunnen i området er det foreløpig uklart når resten av utfyllingsarbeidet kan utføres.

Forurensning

Det har blitt tatt prøver av sjøbunnen fra 6 stasjoner i området som skal fylles ut. Resultatene viste at de målte stoffene er i konsentrasjoner som tilsvarer god til svært dårlig miljøtilstand. På stasjon 6 ble det utslag på olje (THC) tilsvarende tilstandsklasse V (svært dårlig). Tjærestoffet antracen (PAH-forbindelse) ga utslag som tilsvarer tilstandsklasse III (moderat forurensing). De andre stoffene som ble målt tilsvarer bakgrunnsnivå eller god miljøtilstand (tilstandsklasse I og II).

Naturverdier

Det er registrert en større sammenhengende forekomst av naturtypen skjellsand ca. 200 m øst for tiltaksområdet i Sortlandsundet. Naturtypen er verdisatt som svært viktig. Det er registrert flere fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse i og ved tiltaksområdet (svartbak, toppskarv). Fiskeridirektoratet har registrert flere gytefelt for torsk i fjordsystemet, hvorav ett ligger ca. 2,5 km nordøst for tiltaksområdet.

Høring

Søknaden legges også til offentlig gjennomsyn hos Sortland kommune.

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Statsforvalteren i Nordland, telefon 75 53 15 50. Eventuelle merknader til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller til postboks 1405, 8002 Bodø innen 6. oktober 2021.

Høringsfrist:
6. oktober 2021