Søknad om mudring og disponering av masser på land - Horn fergeleie – Brønnøy

Høringsfrist:
3. august 2021
Flyfoto som viser Horn fergekai. Svart omriss viser omtrentlig område for mudring.

Nordland fylkeskommune har søkt Statsforvalteren i Nordland om tillatelse til tiltak i sjø for å utdype fergebåsen ved Horn fergeleie i Brønnøy.

Publisert 21.06.2021

Om tiltaket

Det er søkt om mudring av ca. 450 kubikkmeter sjøbunn over et areal på ca. 950 kvadratmeter innenfor fergebåsen ved Horn fergekai i Hornsvågen i Brønnøy kommune. Det er foreløpig ikke avklart hvor eller hvordan mudremassene skal disponeres. Tiltaket planlegges gjennomført over 3-6 uker i løpet av andre halvår 2021. 

Forurensning

Det var ikke mulig å ta sedimentprøver av sjøbunnen innenfor tiltaksområdet på grunn av hard bunn. Det var derimot mulig å få opp to prøver i den andre fergebåsen rett ved. Disse viste høy forurensning av kobber, dårlig og moderat miljøtilstand for enkelte tjærestoffer (PAH-forbindelser) og moderat miljøtilstand for sink. Prøvene viste også et høyt innhold av total organisk karbon (TOC).

Naturverdier

Et gytefelt for kveite og et område for rekefiske er registrert i omtrent samme område i Velfjorden, ca. 2 km øst for tiltaksområdet.

Høring

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Statsforvalteren i Nordland, tlf. 75 53 15 50. Eventuelle merknader sendes på e-post til sfnopost@statsforvalteren.no innen 3. august 2021.

Søknaden legges også ut på høring hos Brønnøy kommune.

Høringsfrist:
3. august 2021