Høring av søknad fra Elkem ASA Mårnes kvartsittbrudd om ny tillatelse etter forurensningsloven

Høringsfrist:
22. februar 2021 23.00

ELKEM ASA Mårnes kvartsittbrudd har søkt Statsforvalteren om ny tillatelse etter forurensningsloven for uttak og produksjon av kvartsitt på Mårnes, Gildeskål kommune.

Før Statsforvalteren fatter vedtak i saken kan berørte parter komme med sin uttalelse til søknaden.

Publisert 07.01.2021

Elkems gjeldende tillatelse er fra 1978 og utdatert. Statsforvalteren har i denne forbindelse bedt Elkem ASA Mårnes kvartsittbrudd sende inn søknad om ny tillatelse  med oppdaterte opplysninger.

Søknaden omfatter økning av rammen i den gjeldende tillatelsen fra 400000 tonn per år og inntil 600000 tonn per år. Driftstid er mandag til fredag klokken 07:00 – 22:00 i de tilfeller det skulle oppstå produksjonsstans ved Elkem ASA Tana kvartsittbrudd.

Uttaket skjer i dagbrudd med videre transport til stasjonært knuse- og sikteverk.

Etter knusing lagres massene ved kai før transport med båt til kunder i Norge.

Knuse- og sikteprosessen medfører bruk av sjøvatn til spyling av produktet før lagring og transport til kunder for å fjerne støv og finstoff.

Alle masser, inklusiv unyttbart gråberg, deponeres i tipper innenfor planområdet.

Spylevatnet med kvartsittkorn ledes til et sedimentasjonsbasseng der massene avvannes og transporteres tilbake til dagbruddet for deponering.

Søknaden kan leses under "dokumenter" på denne siden. Den vil også legges til offentlig gjennomsyn hos Gildeskål kommune.

Høringsfrist:
22. februar 2021 23.00