Søknad om mudring og utfylling - Reineholmen - Ballstad - Vestvågøy

Høringsfrist:
12. mai 2020

Jonassen Maskin og Transport AS har søkt Fylkesmannen om tillatelse til mudring og utfylling i sjø ved Reinesjøen i Ballstad i Vestvågøy kommune. Dette i forbindelse med ønsket om nytt land for næringsutvikling i området.

 

Publisert 15.04.2020

Om tiltaket

Det søkes om å mudre anslagsvis 9000 kubikkmeter over et areal på omtrent 3500 kvadratmeter. Det skal utdypes ned til 3 meter under laveste lavvann. Mudremassene ønskes gjenbrukt sammen med sprengstein til utfyllingen som skal ligge rett ved fylkesveien. Mudringen og utfyllingen ønskes gjennomført i 2020.


Forurensning

Det har blitt tatt prøver av sjøbunnen (0-10 centimeter) fra 3 stasjoner i tiltaksområdet. Resultatene viste forurensning på alle stasjonene som ble undersøkt. Det ble påvist høye nivåer av tjærestoffer, og spesielt antracen som ble målt til svært dårlig miljøtilstand. Tjærestoffer er det samme som polysykliske aromatiske hydrokarboner, forkortet PAH. Flere andre PAH-forbindelser ble registrert til dårlig miljøtilstand. Nivåene av antibegroingsstoffet tributyltinn (TBT) havner i tilstandsklasse IV (dårlig miljøtilstand) og III (moderat miljøtilstand). Alle tungmetallene ble påvist i god miljøtilstand.

Fylkesmannen kan sette vilkår om tiltak for å redusere miljøpåvirkningen, i dette tilfellet for å begrense spredning av partikler under selve utfyllingen. Tiltak kan for eksempel bestå av å fylle ren sand over sjøbunnen og/eller legge en egnet duk før selve utfyllingen starter. I tilllegg vil det settes vilkår som skal begrense plastforurensningen.


Naturverdier

Ifølge Miljødirektoratets Naturbase er hele Ballstad havn, inkludert tiltaksområdet, registrert som beiteområde for ærfugl, som er en art av stor forvaltningsinteresse (nær truet art).


Bakgrunn

I kunngjøringa av vedtaket, 6.4.2020, ble det orientert om at Vestvågøy kommunestyre i møte den 31.3.2020 egengodkjente detaljreguleringsplanen for Reineholmen, Ballstad. Vi anser derfor at tiltaket er i tråd med plan for området.


Høring

Søknaden legges til offentlig ettersyn hos Vestvågøy kommune.

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Fylkesmannen i Nordland, telefon 75 53 15 50. Eventuelle merknader sendes på e-post til fmnopost (at) fylkesmannen.no eller per post til Fylkesmannen i Nordland, 8002 Bodø.

Høringsfrist: 12. mai 2020.