Høytidelig og fargerik feiring av nye statsborgere i Nordland

Deltaker på statsborgerseremoni mottar gavebok på scenen i Narvik kulturhus
Stolte nye statsborgere får overrukket gavebok på scenen i Narvik kultur under statsborgerseremoni 2. oktober. Foto: Øystein Wasmuth / Statsforvalteren i Nordland.

Årets to første statsborgerseremonier gikk av stabelen 2. og 3. oktober. Seremoniene ble arrangert i Narvik og Sortland, og her deltok om lag 90 nye norske statsborgere med over 100 gjester.

Publisert 05.10.2023 av Øystein Wasmuth

På de to seremoniene var det deltakerne fra 24 ulike nasjoner, som i dag er bosatt i ni av Nordlands kommuner. Det ble to flotte arrangement som markerte en viktig overgang i livene til de nye nordlendingene.

Flere Farger i Narvik

Seremonien i Narvik ble arrangert i Narvik kulturhus. Her deltok 49 nye nordlendinger fra 18 ulike nasjoner. Deltakerne er nå bosatt i de tre nordlandskommuene Narvik, Evenes og Lødingen. Med seg hadde de til sammen 50 gjester.

Det var flott å se så mange mennesker kledt til fest, både i norske og utenlandske festdrakter.

Fellebilde med deltakerene på statsborgerseremoni i Narvik, 2. oktober 2023
Nye statsborgere feirer dagen på i Narvik kulturhus. Foto: Øystein Wasmuth / Statsforvalteren i Nordland.

Seremonimester var assisterende statsforvalter, Monica Andreassen Iveland. Gisle Berg, avdelingsleder for oppvekst og velferd hos Statsforvalteren i Nordland, ledet seremonien.

Glad for flere innbyggere i nord

Rådmann i Narvik kommune, Lars Skjønnås, holdt gjestetalen under seremonien.

Skjønnås tok opp flere viktige momenter da han talte til de fremmøtte. Blant hvor viktig det er at landsdelen får flere innbyggere, og gjorde et poeng av årsakene til at de nye statsborgerene har valgt å bosette seg her. Noen har vært på flukt fra hjemlandet, men heldig vis har også noen valgt å bosette seg her i nord på grunn av kjærligheten.

Koret fra Flere Farger gjennomfører lydprøve på scenen i Narvik kulturhus før statsborgerseremoni 2. oktober 2023
Flere Farger er et kulturprosjekt i Narvik som knytter bånd mellom mennesker fra ulike kulturer. Foto: Øystein Wasmuth / Statsforvalteren i Nordland.

De kulturelle innslagene var det et barne- og ungdomskor fra Flere Farger som sto for. De fremførte Ballongvisa av Maj Britt Andersen, polsk barnesang og ukrainsk korsang. Koret stemte også i som forsangere under nasjonalsangen. 

Tradisjonelt i Sortland

På Kulturfabrikken i Sortland deltok 40 nye, festkledte statsborgere fra 19 ulike nasjoner. De feiret sammen med om lag 50 gjester bestående av venner og familie.

Til stede på seremonien var også ordførere og varaordfører fra fem av kommunene hvor de nye statsborgerne er bosatt i dag.

Ordførerene fra Andøy, Hadsel, Sortland, Øksnes samt varaorfører fra Bø, til stede på statsborgerseremoni i Sortland 3. oktober
FV. Karl-Erling Nordlund, ordfører Sortland, Jenny Tande Fagereng, varaordfører Bø, Knut Andreas Nordmo, ordfører Andøy, Lena Arntzen, ordfører Hadsel, og John Danielsen ordfører Øksnes. Foto: Øystein Wasmuth / Statsforvalteren i Nordland.

De benyttet muligheten til å møte de nye nordlendingene og ønske dem velkommen til sin kommune. Noe mange av deltakerne satte stor pris på.

Seremonimester var også her Monica Andreassen Iveland, og Gisle Berg ledet seremonien. Gjestetaler i Sortland var i år, som i fjor, Hasiba Alsayed.

Gjestetaler Hasiba Alsayed
Gjestetaler i Sortland, Hasiba Alsayed, kom til Norge fra Syria i 2015 og jobber nå som gruppeleder ved Sortland kommunes integreringstjeneste. Foto: Øystein Wasmuth / Statsforvalteren i Nordland.

Hasiba har bakgrunn som journalist og redaktør i Syria og Dubai. I talen la hun spesielt vekt på viktigheten av å lære seg språket, å ikke gi opp, og å slutte og snakke om «dem og vi» - her er alle «vi».

Hasiba kom også med oppfordring til de nye statsborgerne om å gjøre sin stemme hørt ved å involvere seg i politikken.

Hun var også en av de nye statsborgerne som ble feiret i Sortland.

De kulturelle innslagene sto det lokale koret Kammerpikene for. De skapte en flott, høytidelig og nordnorsk ramme rundt seremonien. Koret fremførte Bruremarsj fra Valsøyfjord til innmarsjen, Lok, Kveldssang for Blakken, Nordnorsk Julesalme og var forsangere da nasjonalsangen ble sunget i felleskap.

Deltakere på statsborgerseremoni i Sortland, 3. oktober
Nye statsborgere sammen med ordførere og representanter fra Statasforvalteren foreviget på scenen i Kulturfabrikken i Sortland. Foto: Øystein Wasmuth / Statsforvalteren i Nordland.

Stor ære

Det har vært en stor ære å få bidra til markeringen av en viktig overgang i livene til så mange mennesker, både i Narvik og Sortland.

Gratulerer til alle deltakere, og takk at vi fikk feire sammen med dere!

I løpet av høsten 2023 skal Statsforvalteren gjennomføre syv statsborgerseremonier i Nordland. Neste seremoni arrangeres i Svolvær, 17. oktober.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner

Hva skjer på statsborgerseremoni?

Målet med statsborgerseremonier er å ønske nye statsborgere velkommen og markere at nye medlemmer tas opp i det norske felleskapet.

Alle nye statsborgere over 12 år inviteres hvert år av Statsforvalteren til seremoni. Dette er en høytidelig markering som er frivillig å delta på. Her feires de nye statsborgerne med blant annet taler og ulike lokale kulturelle innslag.

Under seremonien avlegges troskapsløftet, og deltakerne får også komme opp på scenen hvor de mottar gavebok og synger nasjonalsangen i felleskap.

Etter seremoniene møtes deltakere og gjester til kaffe og kake.