Stor økning i antall deltakere på statsborgerseremonier i 2023

Ny statsborger mottar gavebok fra statsforvalter Tom Cato Karlsen Foto: Øystein Wasmuth/Statsforvalteren i Nordland

I høst arrangerte Statsforvalteren i Nordland seks statsborgerseremonier. Seremoniene ble arrangert på ulike plasser i fylket og 232 nye statsborgere deltok.

Publisert 28.12.2023 av Elisabeth Forsberg

Nordland er et langstrakt fylke og mange nye statsborgere har tidligere hatt lang reisevei for å kunne feire at de har blitt norske statsborgere.

Derfor har Statsforvalteren i Nordland i høst arrangert seks forskjellige statsborgerseremonier. Det er flere enn noen gang og deltakerprosenten har doblet seg fra 2022 til 2023, fra 13 til 30 prosent.

Viktig milepæl:

Nordland har fått mange nye borgere de siste årene. Dette skyldes blant annet at det siden 1. januar 2020 har vært tillatt å ha ett eller flere statsborgerskap i tillegg til det norske.

– Å få norsk statsborgerskap er en milepæl i livet. Det er et valg som fortjener å bli markert. Derfor inviteres alle nye, norske statsborgere som har fylt 12 år til statsborgerseremoni, sier statsforvalter i Nordland, Tom Cato Karlsen.

Statsforvalteren i Nordland sender ut invitasjon til alle nye statsborgere i fylket som har fått statsborgerskap mellom 1. mars året før og 1. mars det året statsborgerseremoniene skal holdes. Nye statsborgere må være fylt 12 år for å kunne delta på seremoni.

At de nye statsborgerne synes det er viktig å feire statsborgerskapet sitt merkes under seremoniene.

Mange kommer kledd i nasjonaldrakter og kulturelle klær fra sine hjemland, mens noen møter i bunad. Andre har kommet rett fra jobb i arbeidsklærne sine for rekke seremonien.

Kulturelle innslag og gjestetalere

Under statsborgerseremoniene ble det vist forskjellige kulturelle innslag og hver seremoni hadde sin egen lokale gjestetaler. 

Det som var felles for alle gjestetalerne var at de fremhevet hvor viktig det er å lære seg norsk, at språket åpner muligheter. Mange opplever å bli mer integrert når de bedre kan forstå og gjøre seg forstått.

Samtidig trenger ingen å miste noe av sin kultur ved å bli norsk.

Flere statsborgerseremonier enn året før

Statsforvalteren arrangerer seremoni for nye norske statsborgere på vegne av staten. Med mange flere seremonier enn tidligere har Statsforvalteren fått mye hjelp fra kommunene. 

Seremoniene i 2023 tok sted:

  • Narvik 2. oktober
  • Sortland 3. oktober
  • Svolvær 17. oktober
  • Bodø 25. november
  • Mosjøen 21. november
  • Mo i Rana 29. november

Med flere seremonier har det blitt lettere for nye statsborgere å delta. Dette vises i det at deltakerprosenten fra 2022 doblet seg i 2023.

Årets nye statsborgere kommer fra 50 forskjellige ulike land og er bosatt i 25 av Nordlands kommuner.

Blant deltakerne i 2023 var det flest nye statsborgere fra Filippinene (35), Syria (29) og Thailand (23).

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.