Endringer i introduksjonsloven

Fra 1. januar 2016 ble det gjort endringer i introduksjonsloven som får konsekvenser for kommuner og innvandrere.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.02.2016

Det er vedtatt tre endringer i loven:

1. Kommunene skal ta initiativet til å sette i gang opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere

2. Den enkelte deltaker må kunne dokumentere kunnskaper om samfunnet for å få fritak fra plikt til opplæring i 50 timer samfunnskunnskap.

3. Rett til permisjon fra introduksjonsprogrammet ved tilbud om ordinært arbeid.

Hva betyr endringene for kommunene:

Mens ansvaret tidligere lå på den enkelte innvandrer, skal kommunene nå kontakte innvandrere som flytter til kommunen og som er i målgruppa for opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Kommunen skal ta initiativ til opplæring så snart som mulig, og senest innen 3 måneder. I Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR) finner kommunen rapporter over målgruppa. NIR endres slik at kommunen skal registrere kontakt med innvandreren.

Når det gjelder søknad om fritak for opplæring i norsk og samfunnskunnskap, er dette regulert i Introduksjonsloven § 17. Det har tidligere vært slik at  fritaket gjaldt både norsk og samfunnskunnskap. Loven er nå endret slik at søker må dokumentere tilstrekkelig kunnskap i både norsk og samfunnskunnskap for å få fritak i begge. Det vil altså kunne gis fritak i bare norsk eller bare samfunnskunnskap. Hva som godkjennes som dokumentasjon vil komme fram i forskrift. NIR vil endres for å imøtekomme endringene.

Deltakere i introduksjonsprogram skal fra 1. januar 2016 kunne søke om og få innvilget permisjon fra introduksjonsprogrammet dersom de får et konkret tilbud om ordinært arbeid. Utfyllende regler om retten til permisjon ved arbeid vil gis i forskrift. NIR vil endres.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.