Kommunene skal igjen bestemme tiltaksnivået i skole og barnehage

Foto: Pixabay.

Regjeringen opphever det nasjonale forskriftsfestede gule og røde tiltaksnivået som ble innført før jul. Barnehager og skoler skal fortsatt drive smittevernfaglig forsvarlig, noe som betyr minimum grønt nivå. Hvis kommunen ut fra den lokale situasjonen vurderer at det er nødvendig med et høyere tiltaksnivå enn grønt, må de beslutte dette lokalt.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 17.01.2022

Kommunene trenger derfor ikke å fatte egne lokale forskrifter dersom de går til et høyere tiltaksnivå enn grønt. Dette kan nå besluttes av kommunens smittevernfaglige myndighet. Trafikklysmodellen beholdes i barnehager og skoler, men regjeringen opphever altså det forskriftsfestede nasjonale gule og røde tiltaksnivået som ble innført før jul.

Ikke-kommunale skoler og barnehager

Dersom kommuner fatter beslutning om å heve tiltaksnivået, vil dette være bindende for kommunale skoler og barnehager, fordi kommunen som barnehage- og skoleeier har instruksjonsmyndighet over egne virksomheter.

Dersom en beslutning om tiltaksnivå skal gjøres bindende for ikke-kommunale skoler og barnehager (videregående skoler i kommunen, private barnehager, private skoler, friskoler osv), må det fattes et kommunalt vedtak i forskrift med hjemmel i smittevernloven § 4-1.

Såfremt det ikke lages en forskrift i kommunen, vil altså beslutningen om tiltaksnivå i praksis være en anbefaling for ikke-kommunale skoler og barnehager.