Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 06.12.2022

Tillatelse til Einar Øgrey Industrisand

Statsforvalteren gir Einar Øgrey Industrisand AS tillatelse til produksjon av inntil 30 000 tonn blåsesand per år i Høllen Vest industriområde, Kristiansand kommune.  


Publisert 06.12.2022

Tillatelse til Gjemlestad Kraftverk AS

Statsforvalteren gir tillatelse til Gjemlestad Kraftverk AS til utslipp fra midlertidig anleggsvirksomhet knyttet til driving av tunnel til Gjemlestad kraftverk i Kvinedal kommune. 


Publisert 30.11.2022

Mange avvik i tilsynsaksjon for kunstgressbaner

I en landsdekkende tilsynsaksjon gjennomført av statsforvaltere i alle fylker er det avdekket at mer enn halvparten av de kontrollerte banene ikke overholder regelverket som skal hindre spredning av mikroplast. 


Publisert 25.11.2022

Tillatelse til utfylling i sjø, Farøy brygge

Statsforvalteren gir tillatelse til utfylling i sjø til Farøy brygge AS. Tillatelsen omfatter utfylling av inntil 13 000 m3 sprengstein ved gnr./bnr. 3/23 og 3/49 i Farsund kommune.


Publisert 20.10.2022

Tillatelse til nyttiggjøring av bunnrenskemasser

Statsforvalteren har gitt tillatelse til gjenbruk av forurensede slam- og bunnrenskemasser fra anleggsarbeider på E39 i Lyngdal kommune. Massene skal benyttes til vegtekniske formål og utbyggingsområder. 


Publisert 15.09.2022

Tillatelse til tiltak i sediment for Baring Farsund AS

Statsforvalteren gir Baring Farsund AS tillatelse til tiltak i sediment i Lundevågen i Farsund kommune. 


Publisert 05.09.2022

Tilsynsaksjon med brannøvingsplasser

Statsforvalteren gjennomfører en landsdekkende tilsynsaksjon med brannøvingsplasser i uke 34 - 39. Formålet med aksjonen er å kontrollere om det brukes PFAS-holdig slukkeskum på øvingsplassene, og påse at relevant regelverk overholdes. 


Publisert 08.07.2022

Tillatelse etter forurensningsloven for E39 Grautheller - Døle bru

Statsforvalteren har gitt utslippstillatelse for driftsfasen av delparsell av E39 mellom Grautheller i Kristiansand kommune og Døle bru i Lindesnes kommune.


Publisert 02.05.2022

Tilsyn med kunstgressbaner

Statsforvalteren skal i en landsomfattende tilsynsaksjon kontrollere kunstgressbaner med gummigranulat. Formålet er å sjekke om ansvarlige for banene følger det nye regelverket som skal hindre spredning av gummigranulat. 


Publisert 27.04.2022

Tillatelse til fjerning av krypsiv i Mandalselva

Statsforvalteren har behandlet søknaden om tillatelse til å fjerne krypsiv i Mandalselva. Tillatelsen er gitt etter forurensningsloven § 11 og gjelder til og med 31.12.2029.