Ulovlig forsøk på felling av kongeørn

Statsforvalteren i Trøndelag anmelder forsøk på ulovlig felling av kongeørn etter at ei kongeørn som ble fanget inn i Snåsa kommune tirsdag den 2. februar 2021, hadde hagl i kroppen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 04.02.2021

Statsforvalteren ble oppringt av Snåsa kommune tirsdag den 2. februar, om en skadd kongeørn i Sørbygda i Snåsa kommune. De ble bedt om å kontakte Tom Roger Østerås for å få den fraktet til han i Stjørdal for undersøkelser og pleie. Statsforvalteren bekostet røntgen hos dyrlege. Røntgen ble foretatt av veterinær Per Engum på Stjørdal smådyrklinikk onsdag den 3. februar. Røntgen viste funn av tre hagl i kongeørna.

Kongeørna er en voksen hann (7K+), og dermed trolig en territoriell kongeørn som hekker i Snåsa kommune, eller de nærliggende områdene.

Nasjonalt er kongeørn, på linje med annet vilt, beskyttet av den generelle bestemmelsen i naturmangfoldlovens § 15, første ledd; "Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov. Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås."

Ettersom det ikke er fastsatt jakttid for kongeørn omtales den som totalfredet og er derfor fredet hele året, og forsøk på felling av kongeørn uten særskilt tillatelse er en ulovlig handling. Statsforvalteren kan med hjemmel i rovviltforskriftens § 12 i særskilte tilfeller gi fellingstillatelse av enkeltindivider av kongeørn som volder vesentlig skade på bufe eller tamrein, noe som ikke er gjort i dette tilfellet.

Statsforvalteren i Trøndelag ser svært alvorlig på dette og har anmeldt forholdet til Politiet, og bedt dem om å iverksette etterforskning for, om mulig, å avdekke gjerningspersonen.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.