Miljøtiltak i jordbruket

Oppdatert 08.04.2024

Miljøtiltak i jordbruket skal bidra til mest mulig miljøvennlig matproduksjon. Bønder som oppfyller gitte miljøkrav, får rett til fullt produksjonstilskudd. De kan også søke om tilskudd fra regionalt miljøprogram og ordninger for spesielle miljøtiltak i jordbruket og drenering av jordbruksjord.

Statsforvalteren har ansvar for å utarbeide og gjennomføre et regionalt miljøprogram for jordbruket (RMP), basert på et nasjonalt miljøprogram. Miljøprogrammene skal bidra til å målrette miljøarbeidet i landbruket og til å synliggjøre miljøinnsatsen i jordbruket. Tilskuddsordningene i regionalt miljøprogram rettes mot utfordringer i det enkelte fylke.

Kulturlandskapet er en del av kulturarven

Det er en viktig oppgave i norsk landbruk å ta vare på kulturlandskapet i jordbruket, som er en del av kulturarven vår. Kulturlandskapet er det landskapet som er påvirket av mennesker. I moderne tid har kulturlandskapet forandret seg svært mye på grunn av nye driftsformer i jordbruket og omdisponering av jordbruksareal. En rekke planter, insekter og andre organismer som har gammel kulturmark som levested, er i ferd med å bli sjeldne eller borte for alltid. Gamle ferdselsårer, kulturminner, eldre tekniske anlegg og verneverdige bygninger gror igjen og forfaller. Gamle husdyrraser og tradisjonelle plantesorter utgjør viktige genressurser, som nå står i fare for å forsvinne.

For å ta vare på miljøverdiene i kulturlandskapet er det nødvendig å opprettholde tradisjonell drift eller sette i gang skjøtsels- og restaureringstiltak. Regionalt miljøprogram skal stimulere til dette, sammen med tilskuddene som gis til spesielle miljøtiltak i jordbruket.

Statsforvalteren skal også motivere kommunene til å ta vare på jordbruksareal med verdifullt kulturlandskap. Enkelte nasjonalt utvalgte kulturlandskap i jordbruket får spesiell oppfølging gjennom langsiktige skjøtselsavtaler og samarbeid mellom involverte grunneiere, kommuner og landbruks-, miljø- og kulturminnemyndighetene på fylkesnivå.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 11.11.2014

Kulturlandsskapsprisen 2014: Gårdbrukerne på Husvær i Herøy

Landbruksforum Nordland har vedtatt at Kulturlandskapsprisen Nordland 2014 tildeles gårdbrukerne på de fire gårdene på Husvær i Herøy: Oddrunn Skogsholmen Dahlheim og Per Dahlheim, Bodil Sæther Karlsen og Arne Kjell Karlsen, Karen og Asbjørn Nilssen Mehaug, og Randi Silvik og Helge Otelius Zahl. De får prisen for sin store fellesinnsats for å ivareta kulturlandskapet på Husvær og en rekke andre øyer på Helgelandskysten.


Publisert 10.11.2014

Tilskudd til skjøtsel i Vegaøyan

Fylkesmannen i Nordland og Vega verneområdestyre utbetaler nå til sammen kr 675.500 for beiting og slått i Vegaøyan verdensarvområde i 2014. Tilskuddene gis til 15 jordbruksforetak i Vega, Herøy og Alstahaug.

 


Publisert 07.11.2014

Søknadsfrist for miljøtilskudd til drift av beitelag utsettes

Søknadsfristen settes til 15. november i år.


Publisert 18.08.2014

Hjelp til å søke miljøtilskudd elektronisk

Fristen for å søke regionalt miljøtilskudd i landbruket er 20. august. Trenger du hjelp med søknaden tilbyr kommunen som vanlig veiledning i sin åpningstid. I tillegg holder Landbruksdriektoratet telefonlinjenen åpne tirsdag 19. og onsdag 20. august fram til klokken 18.


Publisert 16.06.2014

Kom med forslag på kandidat til pris

Kulturlandskapsprisen Nordland deles ut for å sette fokus på den viktige rollen landbruket har som forvalter av kulturlandskapet og bærer av tradisjoner. Vi vet at det finnes mange gode kandidater rundt omkring i fylket, hjelp oss med å hedre noen av disse.


Publisert 05.06.2014

Seminar om eStil og miljøtilskudd gjennomført

Her finner du presentasjonene fra seminarene om eStil og miljøtilskudd som ble holdt i Bodø og Mosjøen 3. og 4. juni.


Publisert 02.06.2014

Ny veileder for miljøtilskudd i jordbruket søknadsomgangen 2014

Veilederen er oppdatert i forhold til søknadsomgangen 2013, og det er også gjort endringer i Forskrift om miljøtilskudd til jordbruket, Nordland. 


Publisert 26.03.2014

Midler fordelt

Nordland fikk tildelt kr 450 000 i fylkesvise midler i Klima- og  miljøprogrammet for 2014. Midlene ble lyst ut med søknadsfrist 1. mars og er nå fordelt mellom de søknadene som kom inn innen fristen.


Publisert 17.03.2014

Les om tilskudd til drenering i Våronnavisa

Våronnavisa 2014 ferdig og sendt ut til landbruksforetak i Nord-Norge.  Avisa inneholder mye nyttig informasjon og fagstoff om landbruket. Årets utgave er den 17. i rekken.


Publisert 07.03.2014

Regionale miljøtilskudd utbetalt