Egenberedskapsuka 2022

Hvor kjipt er det ikke å være dårlig forberedt når krisen inntreffer? Skaff deg det du mangler, så er du klar for det meste.
Få flere tips til hvordan du kan bedre din egenberedskap på Sikkerhverdag.no
Hvor kjipt er det ikke å være dårlig forberedt når krisen inntreffer? Skaff deg det du mangler, så er du klar for det meste. Få flere tips til hvordan du kan bedre din egenberedskap på Sikkerhverdag.no

Har du det du trenger for å klare deg selv i minst 3 døgn dersom vann og strøm plutselig forsvinner?

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 31.10.2022

Målet med Egenberedskapsuka 2022, er å øke folks kunnskap om egenberedskap slik at flere gjør smarte valg og slik at samfunnet blir mer robust ved en krise.

En hel kampanjeuke

Fra 31. oktober til 6. november arrangerer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) en landsdekkende kampanje om egenberedskap i samarbeid med kommunene. I år har vi og en egen kampanje rettet mot de unge «Jeg har aldri…». Vi håper enda flere vet hva som er anbefalingen, og fyller på lageret sitt.

Sikker hverdag

Selv om vi lever i et trygd land, kan uønskede hendelser oppstå hos oss også. Dersom vi blir rammet av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp. Er flere av oss i stand til å ta vare på oss selv og de rundt oss ved en hendelse, kan hjelpen settes inn der behovet er størst. På den måten er du en del av Norges beredskap.

Men hvorfor trenger vi egentlig egenberedskap?

Det er mange grunner til at det er lurt å ha egenberedskap. Blant annet ser vi at klimaendringene fører til mer ekstremvær, som kan gi bortfall av kritisk infrastruktur som vann, strøm og mobilnett. Andre hendelser som krig og sabotasje kan gjøre at det blir vanskelig å få tak i nødvendige varer. Likevel trenger det ikke være de store krisene som fører til at hverdagen blir satt på vent, det er like godt å ha noe ekstra tørrmat liggende når det er full fest på kjøkkenet i kollektivet, og når strømmen går midtvinters. Hverdagskriser er også kriser.

Så hva kan du gjøre for å forberede deg?

Du trenger heldigvis ikke å løpe ut og storhandle, du kan begynne med å se hva du har i skapene fra før. De fleste har nemlig mye av det de trenger! Det er kurven med ullpledd ved siden av sofaen, stearinlys og fyrstikker, powerbank til mobilen og sjokoladen på lur bak i kjøkkenskapet. Ta med noe av det du mangler neste gang på butikken, og sjekk om du får kjøpt noen av de dyrere tingene brukt, så er du snart helt i mål!

Det viktigste er å tenke over hva som kan skje hos deg, hvilke konsekvenser det ville fått og hva du ville gjort for å håndtere det. De grunnleggende behovene som må dekkes de første dagene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og informasjon. Med et lite reservelager av det du er mest avhengig har du kommet langt! En fullstendig oversikt over hva du trenger finner du på sikkerhverdag.no, men vi har oppsummert det viktigste for deg.

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) har utarbeidet konkrete råd som du kan lese på Sikker hverdag. Her finner du blant annet forslag til et beredskapslager som gjør at de fleste kan klare seg hjemme i minst tre døgn.

Det er også lurt å følge med på Facebook-siden eller nettsiden til kommunen du bor eller oppholder deg i.

Dersom du vil vite mer om kampanjen «Jeg har aldri…», følg med på Facebook og Instagram

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.