Opphever vedtak om barmarkskjøring

Fylkesmannen i Trøndelag opphever Røyrvik kommune sitt vedtak fra juni i år som åpnet for bruk av ATV på barmark.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.10.2018

Den 13. juni i år ga formannskapet i Røyrvik kommune en søker dispensasjon etter motorferdsloven. Formannskapet tillot søkeren å kjøre ti turer med ATV i utmark. Søkeren oppgav at kjøringen skulle skje i næringssammenheng og for transport av materiell.


Fylkesmannens rolle


Fylkesmannen veileder kommunene om gjeldende regelverk. Fylkesmannen skal også gjennomføre lovlighetskontroll av kommunale vedtak om motorferdsel i utmark og vassdrag. I sommer mottok Fylkesmannens klima- og miljøvernavdeling en melding om formannskapets vedtak. Da vedtok Fylkesmannen såkalt oppsettende virkning, noe som innebærer at kommunens vedtak settes til side fram til Fylkesmannen har sluttbehandlet saken.  


Ikke i tråd med regelverket


Formannskapet i Røyrvik ga søkeren dispensasjon etter §6 i Nasjonal forskrift motorferdsel i utmark. Denne paragrafen kan benyttes ved særlige behov, og da helt unntaksvis.

-Etter å ha gått gjennom kommunens vedtak er vår vurdering at kjøringen de er gitt dispensasjon for ikke kan hjemles i forskriften. Av den grunn har vi opphevet kommunens vedtak, sier Klima- og miljødirektør Bjørnar Wiseth hos Fylkesmannen i Trøndelag.

 
Flere saker til behandling


Fylkesmannen i Trøndelag har flere saker som omhandler motorferdsel i utmark til behandling. Disse sakene er ikke ferdigbehandlet, men det er gitt forhåndsvarsel om at Fylkesmannen vurderer å oppheve dispensasjonene som er gitt. 

-Vi er opptatt av å sørge for enhetlig praksis når det gjelder motorferdsel i utmark, og at praksisen skjer i tråd med gjeldende regelverk på området, avslutter Wiseth.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.