Ungdommene tar vare på framtidsskogen

Ungdommene tar vare på framtidsskogen! Foto: Andreas Rannem

30 varmegrader og mye klegg, mygg og knott til tross - de fire ungdommene som driver med skogrydding i Steinkjer klager ikke. 

Publisert 16.07.2025

-    Det går bra, sjø, sier Syver Røset. - Det er godt å være ute og bruke kroppen, og så er det fint å tjene penger. 

Jonas Nerdal, Julian Toldnes og Ole Andreas Strugstad nikker og er enige med Syver. Og kanskje var det nettopp holdningen deres til hardt arbeid som gjorde at det var disse fire som fikk sommerjobbene som var lyst ut gjennom JOB:U

-    Det passer meg mye bedre å jobbe i skogen enn å stå på en butikk, sier Jonas. 

 

F.v. Jonas Nerdal, Ole Andreas Strugstad, Syver Røset, Julian Toldnes. Foto: Andreas Rannem

Ungskogpleie

For tredje år på rad gjennomfører Skogselskapet i Trøndelag JOB:U, hvor ungdom driver ungskogpleie som sommerjobb. I år er det JOB:U -aktivitet i Gauldalsregionen (Melhus, Midtre Gauldal og Rennebu), Meråker, Namsos, Nærøysund, Orkland, Snåsa, Steinkjer, Tydal, Verdal og Åfjord.

-    Det er mange søkere til stillingene, forteller Truls Løfblad, som er rådgiver skogbruk i Steinkjer kommune. - Bare i vår kommune var det 40 søkere til de fire stillingene. 

Før ungdommene begynner i jobben, går de gjennom et todagers kurs hvor de lærer alt fra førstehjelp og HMS til hvordan du rent praktisk gjør jobben. Vel i gang med jobben, blir de fulgt opp av en arbeidsleder som deltar i ungskogpleien og hjelper ungdommene hvis de lurer på noe. 

Det er ikke et krav at ungdommene skal ha erfaring med skogsarbeid. Jonas, som til vanlig går på flyfag på Fosen videregående skole, har ikke jobbet i skogen tidligere, mens de tre andre enten har vokst opp med eller jobbet i skogen tidligere. 

-    Det viktigste er i grunnen at de ikke er redd for å ta i et tak, sier Truls. 

Og det er ikke ungdommene som står i skogen i Ogndal i Steinkjer. Målet er å drive ungskogpleie. Det handler i korte trekk om å ta ut skadde trær og trær med feil, ta bort løvtrær og annen vegetasjon som vokser innimellom grantrærne og å hugge ned trær som står for tett. På den måten får de beste trærne bedre plass og mer lys, vann og næring; slik at de kan vokse seg store og utvikle større røtter og krone. Det gjør blant annet at de står støtt i uvær. 

-    Under stormen som herjet i Trøndelag i januar, blåste det ned store mengder skog, og Steinkjer ble spesielt hardt rammet, forteller Truls. - Kanskje hadde det gått med mindre skog hvis trærne hadde vært bedre rustet for uvær. Det er i alle fall ingen tvil om at det gode grunnlaget legges i ungskogen.

 

F.v.: Truls Løfblad, skogbrukssjef hos Steinkjer kommune, Ada Aas Skjerve, rådgiver hos Statsforvalteren i Trøndelag, Leif Kjesbu, skogsarbeider hos Steinkjer kommuneskog. Foto: Andreas Rannem

Framtidsskogen

Ungdommene vi snakker med, har i alle fall klare formeninger om hvor viktig det er med ungskogpleie. 

-    I det forrige feltet vi jobbet på, var løvtrærne høyere enn grantrærne, forteller Ole Andreas. - Det sier seg selv at det blir dårligere vekstforhold for trærne da. 

I feltet de jobber i nå; Hårråmyra i Ogndal, har elgen beitet ned løvtrærne. Siden Skogens konge bidrar til å holde løvtrærne nede, trenger de heller ikke klippe ned så mye. 

-    Vi lærer mye nytt, mener Julian - som er ferdig med VG2-skogbruk på Mære landbruksskole. - Jeg tar i alle fall med meg mye verdifull erfaring fra denne jobben! 


Her kan du lese mer om ungskogpleie og se hvem du kan kontakte for å få råd og veiledning.

 

Før ungskogpleie. Foto: Andreas Rannem

Etter utført ungskogpleie. Foto: Andreas Rannem

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.