Uttalelse med innsigelse til kommuneplanens arealdel for Nordre Follo kommune

Kommunen får skryt for måten de jobber med arealnøytralitet på. Vi håper planarbeidet kan inspirere andre kommuner, som et eksempel på en mer bærekraftig arealforvaltning. Vi fremmer imidlertid innsigelse til to foreslåtte planbestemmelser, av hensyn til nasjonale og vesentlige regionale landbruksinteresser.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.12.2022

Nordre Follo kommune har utarbeidet den første arealdelen etter sammenslåingen av Oppegård og Ski kommuner. Planforslaget følger i all hovedsak opp nasjonale og regionale føringer på en svært god måte.

Kommunen har i forbindelse med planarbeidet vedtatt ambisiøse prinsipper og strategier for arealnøytralitet, som den nye arealdelen bærer tydelig preg av. Planforslaget legger opp til en hensiktsmessig balanse mellom vekst og vern, der nasjonalt, regionalt og lokalt viktige områder for naturmangfold, friluftsliv og landbruk blir ivaretatt.

Med denne arealdelen mener vi kommunen tar svært gode grep for å styre by- og tettstedsutviklingen på en måte som tar hensyn til både sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft. Vi håper prinsippene om arealnøytralitet som kommunen arbeider etter, kan være et eksempel på en mer bærekraftig arealforvaltning til inspirasjon for andre kommuner.

Vi fremmer imidlertid innsigelse til en bestemmelse om plankrav for landbruksveier i Marka og en bestemmelse om næringstiltak i tilknytning landbrukseiendommer. Utover dette har vi faglige merknader og anbefalinger knyttet til samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging, landbruk og jordvern, vannmiljø og forurensning, samfunnssikkerhet, boligsosiale hensyn og gravplasser.

Uttalelsen kan du lese her.