Statsforvalteren har anmeldt lokal forurensing

I forbindelse med boring av energibrønner skal vannet i Glanerudbekken i Nittedal kommune ha blitt betydelig forurenset.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.08.2022

Det var et bilde i avisen Varingen som startet det hele. I avisen kunne man tydelig se at vannet i Glanerudbekken var misfarget. Kilden til utslippet skulle vise seg å være i Industriveien hvor det foregikk arbeid med boring av energibrønner. Statsforvalteren rettet derfor et pålegg mot både entreprenør og oppdragsgiver for å få vite mer om utslippet; hva som hadde gått galt, og hva planene var for å rense boreslammet. Entreprenøren mente de ikke hadde forurenset ulovlig og at utslippet var normalt ved slike arbeider. De kunne heller ikke vise til dokumentasjon, verken miljørisikovurderinger, rutiner, prøvetaking eller avviksregistreringer. Statsforvalteren har også vært i kontakt med Nittedal kommune. De har ikke tatt prøver av utslippet, men har filmet utslippet som viser at det rennende vannet i bekken var tydelig misfarget og forurenset.

Mye boring i Oslo og Viken

Det bores mange energibrønner i regionen. Borearbeidene kan medføre forurensning av partikler til vassdragene, sier seniorrådgiver og vassdragsforvalter Håvard Hornnæs. I en akutt fase er problemet at vannet blir grumsete og vannlevende organismer kan få problemer blant annet med dårlige lysforhold og mulighet til å finne mat. På lengre sikt er problemet at elvebunnen blir dekket av slam slik at dyr og planter som lever der mister leveområdene sine, blir utsatt for oksygenmangel eller at egg og larver som ligger nede i grusen blir tildekket. Boring i fjell kan også føre til dannelsen av skarpe partikler som kan ødelegge gjellene til fisk. Slammet som legger seg på planter vil redusere mulighetene for å utnytte sollyset og kan kvele dem. Det er derfor svært viktig at de som borer håndterer boreslammet på en måte som ikke forurenser, presiserer Hornnæs.  

Glanerudbekken er en liten bekk med lav vannføring og belastningen blir derfor stor ved utslipp av vann med mye partikler. Den lave vannføringen gjør at fortynningseffekten er liten. Fargen på vannet i bekken tilsier at det har vært for liten kapasitet i renseinstallasjonen, eller at den ikke har blitt brukt slik som det burde. Statsforvalteren mener at det kunne vært foretatt enkle grep for å minimere utslippet i Glanerudbekken. Det er på grunnlag av dette at Statsforvalteren har gått til politianmeldelse. De anmeldte er oppdragsgiver og utførende entreprenør.  

Statsforvalteren har grunn til å tro at dette er brudd på forurensingsloven § 7, som er straffbart etter forurensningsloven § 78. En stor aktør som driver med boring skal ha gjort miljørisikovurderinger i forkant av slike arbeider, og ikke minst ha tilstrekkelige med rutiner som sikrer rensing av vann før det slippes ut, påpeker avdelingsdirektør Gunhild Dalaker Tuseth. Statsforvalteren ser derfor alvorlig på forurensningen som har funnet sted, og mener det er viktig av allmennpreventive hensyn å anmelde et slikt forhold. De forvaltningsmessige virkemidler kommer for kort i saken, og vi vurderer derfor at det er riktig at politiet overtar saken, sier Dalaker Tuseth. Når saken nå er oversendt til politiet, overlates arbeidet med etterforskning av forholdet til politiet og Statsforvalteren vil ikke foreta seg ytterligere i saken.