Samling for skognettverket i Oslo og Viken

Etter flere år med digitale møter var det endelig tid for skognettverket å ha en felles fagsamling igjen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.12.2022

Sist alle møttes fysisk var i 2019, da det sammenslåtte embetet var nytt. Tre år senere har mye rukket å feste seg av felles tankegang og prioriteringsområder.

Bedre kjent i egne rekker

Skognettverket består av kommunene, fylkeskommunen, kontaktutvalget for skogbruk og de lokale Skogselskapene, i tillegg til Statsforvalteren. I alt var vi i overkant av 40 deltakere samlet.

Nettverkssamlingen gikk til Trøndelag med buss, noe som bevisst ga godt med tid til å bli kjent underveis. Både på vei opp og ned hadde vi interessante fagstopp der bl.a. rekruttering, skogforskning, trebroer, og hogst i bratt terreng var tema.

Et viktig mål for samlingen var å bli bedre kjent med skogseksjonen hos Landbruksdirektoratet. Her fra befaring og diskusjon knyttet til foryngelse og kommunenes oppfølging
Et viktig mål for samlingen var å bli bedre kjent med skogseksjonen hos Landbruksdirektoratet. Her fra befaring og diskusjon knyttet til foryngelse og kommunenes oppfølging Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Inspirert av Trøndelag

Hovedprogrammet hadde vi på en fullspekket dag i Trøndelag, der Statsforvalteren, Landbruksdirektoratet og lokale skogbrukssjefer hadde rigget et flott opplegg for oss. Les mer om dette i Fylkesnytt fra Trøndelag 2/2022.

Vi har lenge ønsket å høre om hvordan Trøndelag har jobbet målrettet på skogområdet og fått til fellessatsinger og pådriverprosjekter, og det fikk vi en inspirerende smakebit på.

Flere tankeprosesser var allerede satt i gang da bussen gikk sørover igjen, og vi er spent på hva kommunene vil gå i gang med av prosjekt og initiativer. Flere av kommunene samarbeider i skogregioner innenfor fylket, og planleggingen av felles aktiviteter er i gang flere steder. Skogselskapene i fylket er også på tilbudssiden, og tilbyr praktisk støtte til kommunene i dette.

God mat skaper nettverk!
God mat skaper nettverk! Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Hva skjer etter Viken?

Vi hos Statsforvalteren kommer til å ta med inspirasjonen sammen med resten av kontaktutvalget, og ønsker særlig å prioritere aktiviteter for skogkultur framover.

Hva som skjer videre med skognettverket med ny fylkesstruktur de kommende årene, er det foreløpig ikke tatt stilling til. Men fra vårt ståsted virker det sannsynlig at arbeidet i de lokale skogregionene fortsetter, kanskje med noen mindre geografiske justeringer.

Samarbeid mellom kommuner om felles oppgaver og utfordringer vil være like aktuelt i tiden framover, som det har vært i tiden med et felles Viken fylke.


Denne saken er hentet fra Fylkesnytt fra Oslo og Viken 2/2022. Les mer om aktuelle satsinger og prosjekter som vi jobber med, og som vi ønsker å trekke fram fra landbruket i vår region.