Søknad om tillatelse til etablering av gjenvinningsanlegg for avfallsplast – Fortum Waste Solutions Norway, Holtskogen Næringspark i Hobøl kommune

Høringsfrist:
24. september 2019

Det søkes om et årlig mottak av inntil 60 000 tonn utsortert plast.

Publisert 23.08.2019

Vi har 5. juli 2019 mottatt søknad fra Fortum Waste Solutions Norway om tillatelse til etablering av et gjenvinningsanlegg for mottak, sortering og granulering av plast på Holtskogen Næringspark (gnr/bnr 39/4), i Hobøl kommune. Revidert søknad ble mottatt 20. august 2019.

Sammendrag av søknaden

Fortum Waste Solutions Norway søker om etablering av et gjenvinningsanlegg, hvor avfallsplast fra husholdninger og næringer skal gjenvinnes til plastgranulat. Det søkes om et årlig mottak av inntil 60 000 tonn utsortert plast.

Anlegget skal etableres på Holtskogen Næringspark, vest for Spydeberg i Hobøl kommune. Hobøl kommune har bekreftet i brev datert 11. juni 2019 at planlagt tiltak er i overenstemmelse med reguleringsbestemmelsene for tillatte virksomheter innenfor planområdet.  

Det skal etableres en hall på 10 000 – 15 000 m2 med tett betonggulv. Alt prosessutstyr vil være lokalisert inne i hallen.

Utslipp fra virksomheten

Omsøkt virksomhet vil ha utslipp av prosessvann til kommunalt nett. Prosessvannet vil ledes via anleggets eget renseanlegg før påslipp til kommunens ledningsnett. I påslippsvannet vil det primært være næringssalter, suspendert stoff samt noe fett. Overvann fra anlegget skal føres til fordrøyningsbasseng inne på eiendommen.

Innkommende plastavfall vil hovedsakelig bli lagret innendørs i hallen. Noe næringsplast (plastfilm) som ikke har vært i kontakt med avfallet kan bli lagret ballet utendørs eller i teltkonstruksjoner egnet for dette.

Det kan oppstå noe lukt fra plastavfallet ved anlegget i mottaksfasen, dette er vurdert til å sannsynligvis ikke virke sjenerende. 

Under prosessen med sortering av plast kan det genereres støv, men sannsynligheten for spredning av dette er liten siden sortering skal foregå innendørs. Inneluften vil samles opp og passere et støvfilter før avkast over tak.

Virksomheten vil generere noe støy. De mulige støykildene er vurdert til å være vifter på taket samt transport til og fra området, da maskiner og utstyr vil benyttes innendørs.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Fortum Waste Solutions Norway lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre. 

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Fylkesmannen innen 24. september 2019. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til fmovpost@fylkesmannen.no, eller per post til Fylkesmannen i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/18905».  

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Fylkesmannen i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Fylkesmannen fatter vedtak i saken.