Tilsyn med Ringerike kommune på barnehageområdet

Vi har ført tilsyn med Ringerike kommune som barnehagemyndighet. Temaet for tilsynet er kommunens plikt til å oppfylle retten til spesialpedagogisk hjelp.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 11.08.2022

I tilsynet med Ringerike kommune kommer det frem at kommunen har et godt samarbeid og en god dialog med foreldrene. Kommunen har ingen søknadsfrist for når foreldre kan søke om spesialpedagogisk hjelp, og kommunen utarbeider en sakkyndig vurdering i alle saker der det kommer inn en søknad om spesialpedagogisk hjelp. Både de sakkyndige vurderingene og vedtakene inneholder en vurdering av om det foreligger sen utvikling og læring hos barnet, realistiske mål for barnets utvikling og omfang av hjelpen. 

Vi har vurdert at kommunen ikke oppfyller regelverket blant annet når det gjelder plikten til å gi barnet anledning til å gi uttrykk for sin mening når Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) utarbeider sakkyndig vurdering. PPT må også sørge for at de legger stor vekt på barnets og foreldrenes syn i sin tilråding om spesialpedagogisk hjelp. Videre har vi funnet at både PPT og kommunen ikke sørger for at saken er så godt opplyst som mulig før de skriver sakkyndig vurdering og fatter et vedtak.

Etter vårt syn inneholder de sakkyndige vurderingene i stor grad utfyllende informasjon og vurderinger. Imidlertid viser vi i rapporten til at de sakkyndige vurderingene og vedtakene også må inneholde informasjon om hvordan hjelpen skal organiseres og om hjelpen kan avhjelpes innenfor det ordinære barnehagetilbudet.

I tilsynsrapporten kan du lese om hvilke rutiner og praksiser kommunen har på dette temaet og hvilke regelbrudd de må rette. Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken.

Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens hjemmeside.