Søknad om tiltak i sjø ved Engenes havn

Høyringsfrist:
24. februar 2022

Søker er Ibestad kommune. Hensikten med tiltakene er å utvide og oppgradere havna sin funksjon for næringslivet, herunder sjømatnæringa og offshorebasert virksomhet.

Alle som ønsker kan komme med innspill til søknaden innen 24. februar 2022.

Publisert 21.01.2022

Om tiltakene

Mudring
Det planlegges å mudre et ca. 42 000 m2 stort område i havna, der mudringsmassene utgjør ca. 255 000 m3. Mudringen omfatter også sprengning av fjell.

Etablering av strandkantdeponi
Den delen av mudringsmassene som er forurensa (ca. 9 000 m3) planlegges lagt i et strandkantdeponi inntil den nordøstlige delen av dagens molo. Strandkantdeponiet berører ca. 4000 m2 sjøbunn og har et volum på ca. 18 000 m3.

Dumping av masser i sjø
Mudringsmasser som ikke inneholder forurensning, samt noe av massene fra eksisterende molo (som skal fjernes) planlegges dumpet i sjøen i et område som ligger ca. 6-700 meter nordøst for Engenesodden.  Det søkes om tillatelse til å dumpe inntil 250 000 m3 masser her.

Etablering av nye moloer
Det planlegges å bygge to nye moloer i havna, av sprengstein. Den ene moloen er planlagt på utsiden av eksisterende molo og berører ca. 15 400 msjøbunn, og har et volum på ca. 194 000 m3. Den andre moloen er planlagt på østsida av innseilinga til havna og berører ca. 700 msjøbunn, og har et volum på ca. 1 800 m3.

Etablering av midlertidig utfylling ved Ånderkleiva
Det planlegges en midlertidig utfylling i sjø ved Ånderkleiva til bruk i forbindelse med lasting av sprengstein på lekter, som skal brukes til den nye moloen. Den midlertidige utfyllinga berører ca. 6 000 m2 sjøbunn og har et volum på ca. 20 000 m3.

Miljøundersøkelser
Sea Eco AS har utført miljøundersøkelser av sjøbunnen i havna. I områdene for de planlagte tiltakene er miljøgiftene tributyltinn (TBT) og PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner) stedvis påvist i opp til tilstandsklasse IV (dårlig miljøtilstand). I området for planlagt dumping, nordøst for Engenesodden, er det ikke påvist miljøgifter over tilstandsklasse II (god miljøtilstand).
Sea Eco AS har også gjort marinbiologiske undersøkelser ved planlagt dumpeområde (vedlagt søknaden).

Mulige miljøkonsekvenser
Mudring, dumping og utfylling innebærer fysiske inngrep på sjøbunnen som i stor grad vil skade leveområdene for arter som er tilknyttet de berørte sjøbunnområdene. Når man mudrer, dumper og fyller ut i sjø vil det dessuten være en generell fare for nedslamming av nærliggende områder. Forurensning på sjøbunnen vil kunne virvles opp, og medføre spredning av miljøgifter. Utfylling med sprengsteinmasser kan også medføre fare for spredning av plastforurensning.

Ibestad kommune har foreslått tiltak for å hindre spredning av forurensing og redusere negative effekter av tiltakene for naturmangfold. Dette kan du lese om i sakens dokumenter.

Sakens dokumenter
Her finner du søknaden og vedlegg til søknaden.
Her finner du ettersendt tilleggsinformasjon til søknaden.

Send inn dine innspill
Statsforvalteren skal behandle søknaden etter forurensningsloven. Alle som ønsker kan komme med uttalelse til søknaden, innen 24. februar 2022.

Uttalelse sendes til sftfpost@statsforvalteren.no

eller i brev til:

Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Postboks 700
9815 Vadsø

Vi ber om at vår referanse 2021/7113 oppgis.

Høyringsfrist:
24. februar 2022

Kontaktpersonar