Landbruks- og matministeren besøkte Agder

Statsråd Sandra Broch i produksjonslokalene til Gunnar Sagstuen og Pernille Vea på Røyland gård.
Statsråd Sandra Broch i produksjonslokalene til Gunnar Sagstuen og Pernille Vea på Røyland gård. Foto: Tore Haugum / Statsforvalteren i Agder.

Sandra Broch møtte ulike matprodusenter på sin rundtur 19. april.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 20.04.2022

Landbruks- og matminister Sandra Borch la turen til Agder tirsdag 19. april. Det ble en hektisk dag med stramt program, men likevel tid til nyttig og god dialog mellom statsråden og besøksvertene.

Grøntproduksjon i Birkenes

Første besøk var hos Leif Johan Rugsland på Åbål i Birkenes kommune. Han er grøntprodusent med leveranser til industrien – både Sørlandschips og Smaken av Grimstad. Statsråden fikk her en god innføring i produksjonene og forhold knyttet til kontraktproduksjon og leveranser. Her var flere problemstillinger som Borch tok med seg videre.

Syltetøy og saft på Røyland gård

Turen gikk videre til Røyland gård hvor det ble servert en nydelig lunsj basert på lokale råvarer fra gårder i Birkenes. Røyland gård eies og drives av Gunnar Sagstuen og Pernille Vea. De produserer økologisk syltetøy og saft med utgangspunkt i råvarer på og omkring gården. På bildet ser vi statsråden sammen med eierne i det hun har offisielt åpnet den nye produksjonslinjen for syltetøy.

Produksjon av storfekjøtt i Evje og Hornnes

Hos Gunnar Bjørndal i Dåsvannsdalen i Evje og Hornnes var kjøttproduksjon i indre Agder hovedtema. Han driver produksjon med ammeku (spesialisert kjøttfe) og er leder i Tyr Agder. Ministeren fikk en grundig innføring i produksjonen og utfordringene som denne delen av næringen står i. Her ble det også løftet fram de strukturelle forholdene i denne landsdelen med mange små bruk, små teiger og høy leiejordsandel.

Kristiansand andelslandbruk

Turen ble avsluttet på Kristiansand andelslandbruk på Søm. Her var det innlegg fra flere hold, blant annet med varaordfører Erik Rostoff, parksjef Aase Hørsdal, ildsjel Cheryl MacDonald, grunneier Inge Liene og Ole Magne Omdal fra Statsforvalteren. Statsråden fikk høre om det politiske engasjementet, kommunens arbeid med urbant landbruk, om skolens- og elevers tilknytning og urbant landbruk på Agder. Et knippe engasjerte elever fanget statsrådens oppmerksomhet.