Forslag om vern av tre skogområder i Agder

Høyringsfrist:
2. mai 2022 23:59
Grov og gammel eik i Grautkleivknatten og Rypeknuten naturreservat.
Grov og gammel eik i Grautkleivknatten og Rypeknuten naturreservat. Foto: Terje Blindheim, Biofokus.

De foreslåtte naturreservatene ligger i Lyngdal, Evje og Hornnes og Froland kommuner og innebærer vern av ulike typer rik edelløvskog, gammel eikedominert skog og gammel ospeskog. 

Publisert 21.03.2022

I medhold av naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren i Agder ut forslag til verneplan for Morsfjellet naturreservat i Lyngdal kommune, Kjetevannsfjellet naturreservat i Evje og Hornnes kommune samt Grautkleivknatten og Rypeknuten naturreservat i Froland kommune, ut på lokal og sentral høring. De foreslåtte naturreservatene er skogområder med regional verneverdi, og vil samlet gi i overkant av 6500 daa nytt verneareal i Agder.

Morsfjellet naturreservat

Morsfjellet naturreservat omfatter en øst-sørøstvendt liside med urørt preg der vi finner en svært artsrik alm-lindeskog. Alm, lind og eik er dominerende treslag i skogen. Videre finnes det mye død ved med ulik nedbrytningsgrad og av flere forskjellige treslag i området. Her finnes det også flere plantearter som trives i et rikere jordsmonn, blant annet kranskonvall, liljekonvall, hengeaks og myske.

Kjetevannsfjellet naturreservat

Kjetevannsfjellet naturreservat er et område med stor variasjon i skogtyper og alder på skogen. Verneverdiene er knyttet til blandingsskoger, boreale løvskoger, gammel eikeskog og rik edelløvskog. I dette området finner vi også et mindre areal med den trua naturtypen lågurt-edellauvskog, hvor det ble det funnet flere sjeldne vedlevende sopp som typisk er knyttet til død ved av eik, som ruteskorpe og eikegreinkjuke.

Grautkleivknatten og Rypeknuten naturreservat

Grautkleivknatten og Rypeknuten naturreservat er et relativt stort område med urørt preg og med god variasjon i skogtyper. Verneverdiene her er for det meste knyttet til rikere partier med gammel og grov ospedominert skog, rik edellauvskog og gammel eikeskog. Utenom disse skogtypene, har området også forekomster av gammel lavlandsgranskog og gammel høyereliggende furuskog. Det er registrert forholdsvis mange trua arter i det foreslåtte naturreservatet. Flere av disse artene er sopp og lav knyttet til død ved av furu, eik og osp, som eikedynekjuke, ruteskorpe, piggskorpe samt lys og mørk brannstubbelav.

Frivillig vern

De tre foreslåtte verneområdene vil bidra til å oppfylle viktige mangler i skogvernet på Agder innenfor de rike edellauvskogstypene lågurt-edellauvskog, lågurt-eikeskog og alm-lindeskog, samt gammel eikeskog og gammel ospedominert skog.

Verneforslagene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog der grunneiere tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart for områdene og verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier, samt forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Høringsinnspill

Formålet med høringen er å gi grunneiere, lokale og sentrale intresseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 2.mai 2022.

Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2021/2614, og hvilket/hvilke av områdene innspillet gjelder.