Samfunnstryggleik og beredskap

Oppdatert 20.12.2023

Alle har eit ansvar for å førebyggje uønskte hendingar og kriser, og å handtere dei viss dei likevel skjer. Vi må ta førebyggjande omsyn i alt frå arealplanlegging i kommunane til HMS-tiltak på den enkelte arbeidsplassen. Som innbyggjar kan du utruste deg til å klare deg sjølv i nokre dagar.

Statsforvaltaren er eit bindeledd mellom sentrale og lokale styresmakter, og har ei sjølvstendig rolle som pådrivar og rettleiar for arbeidet med samfunnstryggleik og beredskap.

I ein krisesituasjon er politiet, den ansvarlege fagetaten eller kommunen den viktigaste informasjonskjelda til innbyggjarane. Statsforvaltaren kan i ein del tilfelle ta eit samordningsansvar for krisehandteringa på regionalt nivå, for å sikre gode og samordna løysingar mellom aktørane. Fylkesberedskapsrådet er eit viktig forum for å ivareta samordningsansvaret. I rådet deltek leiarar av offentlege beredskapsetatar, kommunar, næringsliv og frivillige organisasjonar. 

Råd om eigenberedskap til deg som er innbyggjar i Noreg

Du er ein del av Noregs beredskap. Dersom straumen blir vekke eller du blir isolert av veret, bør du vere rusta til å klare deg sjølv i nokre dagar. Styresmaktene ber oss difor vurdere risiko og sårbarheit i eigen heim. Du bør tenke gjennom kva som kan skje, kva konsekvensar det kan få, og korleis nettopp din familie kan handtere det. Finn gjerne også ut kven som kan trenge di hjelp og korleis du kan bidra. Dei grunnleggande behova dei tre første døgna av ei krise er varme, mat, drikke, legemiddel, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har alt ein god del av det vi treng for å klare oss sjølv i nokre dagar, så det er ofte ikkje så mykje som skal til for å komme helt i mål. Her får du gode idear til kva som bør vere på plass i ditt eige beredskapslager.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

31.01.2024

Ekstremværet «Ingunn» kommer

Ekstremværet «Ingunn» treffer Trøndelag i løpet av onsdag ettermiddag. Folk og kommuner oppfordres til å forberede seg. 


10.01.2024

Ny test av nødvarsel

Klokken 12 onsdag 10. januar 2024 testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve.


15.11.2023

Samarbeid Norge og Sverige om vertslandsstøtte

6-7. november var tre svenske Län og Statsforvalteren i Trøndelag samlet på Teveltunet i Meråker for å utveksle erfaringer med vertslandsstøtte.


17.08.2023

Ekstremværet Hans: -Godt samarbeid minsket konsekvensene i Trøndelag

Ekstremværet Hans rammet store deler av Sør-Norge med stor styrke. Selv om Trøndelag ikke ble truffet så hardt som områder lengre sør så førte nedbøren til at infrastruktur, natur og mennesker ble utfordret.


27.07.2023

Informasjon om fugleinfluensa

Fugleinfluensasmitte sirkulerer blant ville fugler i store deler av landet. Dersom du har spørsmål, eller vil rapportere funn av døde fugler finner du mer informasjon om hvem du skal kontakte her.


13.06.2023

Test av nytt nødvarselsystem

Onsdag 14. juni klokken 12 testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve.


06.06.2023

De regionale Sikkerhetsdagene 2023

1.-2. november går De Regionale Sikkerhetsdagene 2023 av stabelen i Bodø!

Med temaet "Regional beredskap - små steder, store utfordringer", vil årets konferanse by på spennende innlegg om blant annet regionalt samarbeid, kommunikasjon i kriser, samt teamarbeid i beredskap og kriseledelse.


12.05.2023

Kommunesamling samfunnssikkerhet og beredskap

Statsforvalteren i Trøndelag arrangerer hvert år en samling for ansatte i kommunene som arbeider med samfunnssikkerhet og beredskap.

Målgruppen for samlingen er beredskapskontakter, ledere, planansvarlige og evt. andre som jobber med samfunnssikkerhet i kommunene i Trøndelag


08.05.2023

Nytt om nødnett

Valget av konsept for nytt nødnett er nå tatt. Staten skal eie den tekniske plattformen, mens dekning og kjernenett skal leveres av kommersielle mobiloperatører.

Dagens Nødnett fungerer bra, men har i likhet med all annen teknologi begrenset levetid. Derfor har DSB anbefalt at nytt nødnett bør være på plass rundt 2030.


04.05.2023

Kommuneundersøkelsen 2023

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har siden 2002 gjennomført spørreundersøkelser om kommunenes samfunnssikkerhetsarbeid.

Resultatene fra kommuneundersøkelsen 2023 er nå publisert.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel