Kontrollaksjon Skipsverft

Statsforvalterne over hele landet fører i år tilsyn med skipsverft rundt om langs kysten. Tilsynsaksjonen skal gjennomføres fra mai til september i år på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 14.04.2023

Tilsynsaksjonen gjelder skipsverft med faste anlegg/installasjoner. Med det menes verft som har permanent tilhold på en bestemt lokalitet. Dette omfatter også flytedokker.

Kontrollerer at miljøregelverket følges
Hensikten med aksjonen er å kontrollere om verftene overholder miljøregelverket og å bidra til å styrke og utvikle bransjens og Statsforvalteren sin kunnskap og kompetanse på området. Aksjonen vil kunne bidra til å styrke og utvikle verftseierne sin kunnskap og kompetanse om ytre miljø som kan påvirkes av aktiviteten og utslipp fra verftene.

Den som driver skipsverft eller mekanisk verksted med slipp skal sørge for at aktiviteten ikke fører til forurensninger i miljøet. Den enkelte bedrift må derfor ha god kontroll på sine utslipp og blant annet vite hvilke miljøfarlige stoffer som bedriften kan komme til å slippe ut og i hvilke mengder. Det er forbudt å slippe ut miljøskadelige stoffer i mengder som kan ha miljømessig betydning. Utslipp fra skipsverft har tidligere ført til betydelig forurensning av grunn og sedimenter mange steder. Det har vært foretatt omfattende opprydninger i grunn og sedimenter de senere årene.

Miljøregelverket for skipsverft
Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for disse bedriftene. Aktive skipsverft er som hovedregel regulert av forurensningsforskriften kap. 29. Denne forskriften er selvbærende, i den forstand at aktive skipsverft driver lovlig så lenge forskriftens bestemmelser overholdes. Kravene omfatter utslipp til luft, vann,
støy, måleprogram, meldeplikt, journalføring med mer. I særlige tilfeller kan aktive skipsverft reguleres i særskilt tillatelse etter forurensingsloven §11. Miljødirektoratet har utarbeidet en egen veileder til kapittel 29.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.