Kontrollaksjon mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag

Statsforvalterne over hele landet fører i år tilsyn med en rekke prosjekter som mudrer, dumper og fyller ut med masser i sjø og vassdrag.

 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 14.04.2023

Mudring, dumping og utfylling kan påvirke økosystemet langs kysten, blant annet ved å skade eller ødelegge viktige områder for ulike arter. Statsforvalteren gjennomfører tilsyn med denne typen prosjekter fra mars til oktober i år på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Prosjektene varierer fra små mudringstiltak ved private brygger til utfylling med store masser for å få nytt landareal. De ansvarlige for slike tiltak er kommuner, kommunale havner, Kystverket, en eller flere privatpersoner eller store industriforetak.

Kontrollerer at miljøregelverket følges
Hensikten med aksjonen er å kontrollere om tiltakshavere/entreprenører overholder de rammene og vilkårene som er gitt i tillatelsene, og bidra til å styrke og utvikle deres kunnskap og kompetanse om ytre miljø som påvirkes av slike tiltak. Aksjonen skal også gi grunnlag for å vurdere behovet for tettere oppfølging av slike prosjekter i årene framover, samt gi forurensningsmyndigheten informasjon om nåværende praksis er dekkende/tilfredsstillende

Spredning av forurensning fra partikler og miljøgifter i sjøbunnen kan føre til nedslamming av gyte- og oppvekstområder for fisk og bunndyr. Utfylling av sprengstein kan forurense med plastavfall fra armeringsfibre og sprengtråd, og avrenning av nitrogen, som kan være skadelig for fisk.

Miljøregelverket for mudring og dumping i sjø og vassdrag
Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for saker som omhandler mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.