Naturrestaurering er i full gang i Trøndelag

Under gravearbeidet april 2021 Foto: Carina Ulsund

2021-2030 er utpekt til FNs tiår for restaurering av natur. Statsforvalteren i Trøndelag har i flere år jobbet med restaurering av naturområder, og i 2021 er det flere prosjekter som er i gang.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.04.2021

Statsforvalteren i Trøndelag startet opp restaurering av Fitjan fuglefredningsområde i Selbu kommune i 2017. Verneområdet hadde etter vernetidspunktet (23.12.1983) vært utsatt for sterk gjengroing. Årsakene til dette kan nok skyldes reguleringen av Selbusjøen, da vannstanden i Fitjan varierer i takt med Selbusjoen. Næringstilførsel fra omliggende jordbruksarealer, samt manglende beitetrykk har nok også samlet hatt en betydning. Verneformålet i Fitjan er å ta vare på et spesielt våtmarksområde med et rikt og interessant fugleliv, samt bevare et viktig trekkområde for vannfugl. Gjengroing er en stor trussel for verneverdiene.

I perioden 2017 - 2019 ble det hogd ned en del skog i verneområdet. Arbeidet ble gjort i samarbeid med grunneiere, Statens naturoppsyn og Selbu Fjellstyre. I 2019 ble det også satt opp en terskel i utløpet av Gorrtjønna for å stabilisere vannstanden. I tillegg ble det også i perioden 2018-2020 satt opp fugletitterbu med benker, for å kanalisere ferdsel bort fra viktige hekkeplasser. 

Vinteren 2021 ble det satt igang graving i Gorrtjønna, for å øke vannspeilet og tilrettelegge for hekkende fugl. Arbeidet er nå utført. Nå venter vi på at telen i bakken skal forsvinne, slik at jordhaugene som ligger der i dag skal synke og bli små "hekkeøyer" for fugl. Beitedyr vil også bli satt ut når forholdene tilsier det.

Mer informasjon om restaureringsarbeidet finner du i denne filmen:

https://player.vimeo.com/video/358005530 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar