Informasjonsbrev uke 9/2023

Innhold:

  • Tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. 2023
  • Noen oppklaringer rundt saker som krever behandling både etter jordloven og dispensasjon fra plan
  • Regionmøter om landbruksbasert næringsutvikling
  • Frå 3. mars kan kommunane igjen «endeleg godkjenne» søknader om miljøtilskot
  • Informasjonsmøte om barkbilleovervåkning avlyst
  • Informasjon fra andre

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 01.03.2023

Snarveg til:

 

Tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. 2023

Nye rundskriv er kome og ligg på heimesida til Landbruksdirektoratet - Sakshandsamingsrundskriv og Kommentarrundskriv. Faktiske endringar gjeld satsar og retten til å vere heime med sjukt barn. Forutan det er det gjort nokre presiseringar i begge rundskriv. Presiseringane finn de i starten av rundskriva. Vidare kan de skrive ut rundskriva i pdf som de finn her – Sakshandsamingsrundskriv og Kommentarrundskriv.

Kontaktperson: Anne Solstad

 

Noen oppklaringer rundt saker som krever behandling både etter jordloven og dispensasjon fra plan

Et typisk eksempel på slike saker er søknad om fradeling av tomt til boligformål i LNFR-områdene. Vi minner om at tillatelse etter begge regelverkene er like viktige i disse sakene, og at søker med fordel kan gjøres oppmerksom på dette.

Det er kommunene som har myndighet til å fatte vedtak både etter reglene om dispensasjon i plan- og bygningsloven jf. kapittel 19, og etter reglene om omdisponering og deling i jordloven - §§ 9 og 12.

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren sin rolle varierer etter hvilket regelverk det er snakk om. Etter jordloven er vi klageinstans, og etter plan- og bygningsloven er vi sektormyndighet.

Det er viktig at kommunene i sin oversendelse til oss er tydelig på hva slags sak det dreier seg om. Det hender at saker blir feilregistrert hos oss fordi det ikke framgår tydelig nok om det er en sak som skal ha uttalelse etter plan- og bygningslovens dispensasjonsregler, eller om den skal klagebehandles etter jordloven. I slike tilfeller kan saken få unødig lang saksbehandlingstid hos oss.

Av og til opplever vi også å få tilsendt jordlovvedtak fra kommunene uten oversendelsesbrev eller annen forklaring på hva som er forventet av oss. Statsforvalteren foretar ingen automatisk kontroll av om slike vedtak er i tråd med loven. Kommunene har ingen plikt til å sende slike vedtak til oss, med mindre de er pålagt det etter jordloven § 3. Det hender vi ser at kommunene tar vår manglende reaksjon på slike vedtak til inntekt for at alt er greit. Dette er det ikke grunnlag for. Vi har ikke kapasitet til å foreta noen lovlighetskontroll av alle vedtak som blir sendt til oss.

Det hender også at kommunene oversender saker etter jordloven til uttalelse til oss. Vi gir ikke slike uttalelser av hensyn til vår rolle som klageinstans. Det er bare der et tiltak krever dispensasjon fra plan at vi uttaler oss som sektormyndighet.

Kontaktperson: Trine Gevingås 

 

Regionmøter om landbruksbasert næringsutvikling

I samarbeid med Trøndelag fylkeskommune og Innovasjon Norge inviterer vi til regionmøter med søkelys på kommunenes arbeid med landbruksbasert næringsutvikling.

Spørsmålet vi ønsker å belyse er hvordan rigger vi oss for å bli best mulig på landbruksbasert næringsutvikling? Det blir innledninger om temaet og vi setter av god tid til dialog.

Møtene blir på Steinkjer 17. april og i Trondheim 19. april, og tidsrammen er 9.30 til 15.00. Det blir samme program og opplegg begge dager, og du velger selv hvor du vil delta.

Mer informasjon kommer så snart vi har programmet klart.

Sett av dagene allerede nå!

Kontaktperson: Siri Bruem

 

Frå 3. mars kan kommunane igjen «endeleg godkjenne» søknader om miljøtilskot

I perioden Landbruksdirektoratet har kjørt utbetaling av miljøtilskot har kommunane ikkje kunna endeleg godkjenne søknader. Frå og med 3. mars kan kommunane igjen endeleg godkjenne søknader. «Nye» søknader som blir endeleg godkjent blir utbetalt veka etter godkjenninga.

Kontaktperson: Anders Mona

 

Informasjonsmøte om barkbilleovervåkning avlyst

Teamsmøtet med kommunene som deltar i overvåkningsprogrammet for stor granbarkbille førstkommende fredag (3. mars) er avlyst. Vi kommer tilbake med ny dato.

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen

 

Informasjon fra andre

Minner om

Har du husket å melde deg på Landbruksdirektoratets kunnskapskonferanse 9. mars?
Se: Informasjonsbrev uke 5/2023 | Statsforvalteren i Trøndelag

 

Fagdag og studietur for markedshagedyrkere

Dette skjer som en del av Mat på Mære den 21.-22. mars 2023 
Program og påmelding for kurs og studietur rettet mot markedshagedyrkere. Gjerne formidle dette gjerne til aktuelle.

Kontaktperson: Kari Kolle, tlf 95901040

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.